Societat 14/03/2013

Càncer: quan sotmetre's a una avaluació del risc

Els especialistes recomanen anar al metge quan es detecten diversos casos de càncer en la família, si la malaltia ha aparegut en una generació i en la següent, i si l'han patit menors de 50 anys

Efe
2 min

BarcelonaEntre un 5% i un 10% dels càncers tenen un caràcter hereditari, com els de còlon i mama, conseqüència de mutacions en gens concrets que augmenten la susceptibilitat de patir aquesta malaltia. Així ho han explicat aquest dijous Gabriel Capellà, director de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), i Eduard Serra, membre de l'Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC), de Badalona (Barcelonès), que participen en una conferència internacional sobre càncer hereditari que se celebra dijous i divendres a Barcelona.

Capellà i Serra han explicat que el que s'hereta és la susceptibilitat de patir càncer, que es coneix com a ''síndrome de predisposició hereditària'' a desenvolupar aquesta malaltia, però que no implica la certesa de tenir-lo en tots els casos. La identificació de famílies amb possibles càncers hereditaris és important, ja que els seus membres poden beneficiar-se de mesures eficients no només en la detecció precoç, sinó també a l'hora de prevenir futurs tumors.

Casos que cal tenir en compte

Els especialistes recomanen anar al metge quan es detecten diversos malalts de càncer en la família, si la malaltia ha aparegut en una generació i en la següent i en persones en edats primerenques (abans dels 50 anys). Si s'estima que aquests factors són preocupants, el metge ha de derivar la família a una unitat de consell genètic, que realitzarà l'avaluació de risc i, si es conclou que aquest és clar, es farà un estudi genètic.

El director de l'ICO ha indicat que els últims 12 anys, des que es va aconseguir la primera seqüència del genoma humà, s'ha passat d'analitzar un o dos gens en possibles afectats de càncer hereditari a estudiar un conjunt molt ampli d'aquests. La realització d'un estudi tan ampli de possibilitats genètiques pot fer que es trobin malalties que, en un principi, no s'havien buscat o previst, cosa que obre un ampli espectre de situacions, una circumstància que comporta noves responsabilitats per als professionals sanitaris.

A més de requerir el parer dels especialistes genètics, els pacients amb predisposició hereditària al càncer han de rebre el suport de psicòlegs, ja que la presa de decisions pot tenir importants repercussions emocionals, ha alertat Capellà. També es requeriria en un futur pròxim, ha afegit, la intervenció d'experts en ètica, pel fet que alguns pacients poden ser menors d'edat i la informació obtinguda amb l'estudi genètic comporta interrogants sobre com s'emmagatzema i s'utilitza al llarg dels anys.

"Són aspectes delicats, que afecten el marc legal i també moral i de conviccions personals dels afectats", ha precisat Serra.

stats