El cafè és cancerigen, o només si el prenem molt calent? El que diu l'últim informe de l'OMS

S'ha detectat un augment del risc de tumors d'esòfag quan s'ingereixen begudes a temperatures elevades

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) retira el cafè de la llista d'aliments que provoquen càncer... sempre que no es begui molt calent. Segons un informe publicat aquest dimecres per l'organització, no hi ha evidències científiques que relacionin el cafè o el te amb un major risc de patir la malaltia, tal com s'havia advertit en anteriors ocasions, sinó que allò cancerigen és, probablement, l'elevada temperatura a la qual se solen prendre aquestes begudes. 

L'Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC), que depèn de l'OMS, ha estat l'encarregada de publicar l'estudi, que relaciona la ingesta de líquids molt calents amb un risc més elevat de patir càncer d'esòfag, a partir de 65 graus. 

Només caldria, doncs, esperar uns minuts abans de beure'ns el cafè per poder-ne gaudir amb tranquil·litat. "Això no vol dir que l'aliment sigui segur amb tota certesa, però tenim menys motius per pensar que és dolent", ha afirmat Dana Loomis, membre d'IARC.

Aquestes conclusions són el resultat de la feina de 23 científics que han analitzat estudis que vinculaven el consum de begudes calentes amb el càncer d'esòfag. "Estudis fets a la Xina, l'Iran, Turquia i Amèrica del Sud, on tradicionalment es beu te i mate molt calent (a uns 70 graus), han mostrat que el risc de càncer d'esòfag augmenta", agrega l'IARC. En canvi, l'anàlisi de "més de 1.000 estudis en persones i animals" ha refutat que el cafè sigui cancerigen, ni per a l'esòfag, ni per al pàncrees. Tampoc està relacionat amb el càncer de mama ni amb el de pròstata.  

L'OMS havia situat amb anterioritat el cafè en la seva llista d'aliments possiblement cancerígens, en concret en la categoria 2B, juntament amb altres substàncies com el cloroform. 

Ara, elimina aquest producte de la llista i afegeix les begudes molt calentes com a "probablement cancerígenes" en la categoria 2A, juntament amb la carn roja i la mostassa de nitrògen. 

El tabac i l'alcohol, molt pitjors que un cafè calent

El càncer d'esòfag és troba entre els 8 més habituals a tot el món, i és la causa d'unes 400.000 morts a l'any, és a dir, del 5% del total de morts per la malaltia. El representant de l'OMS a Ginebra, Gregory Hartl, recorda, però, que fumar i beure alcohol són alguns dels factors de risc més seriosos per a aquest tipus de càncer i els principals productes a evitar. 

 

Més continguts de