Un de cada sis càncers al món és causat per una infecció

Segons un estudi publicat a la revista mèdica britànica 'The Lancet Infectious Diseases', dels 7,5 milions de morts per càncer que hi va haver el 2008, al voltant d'1,5 van ser provocats per infeccions previsibles o tractables

Un de cada sis càncers –dos milions a l'any en total a tot el món– estan causats per infeccions que són tractables o previsibles, segons un estudi que publica aquest dimecres la revista mèdica britànica ' The Lancet Infectious Diseases'.

Un equip d'investigadors de la International Agency for Research on Cancer, a Lió (França) va analitzar la incidència de 27 tipus de càncers en 184 països i va trobar que hi ha quatre infeccions principals que provoquen l'aparició d'aquests tumors.

Segons els resultats de l'estudi, dels 7,5 milions de morts per càncer que hi va haver el 2008, al voltant d'1,5 van ser provocats per infeccions previsibles o tractables.

Els virus de l'hepatitis B i C, del papil·loma humà i del bacteri 'Helicobacter pylori' –que infecta la mucosa de l'estómac i provoca úlceres– són responsables d'1,9 milions de casos de fetge, coll uterí i intestí, respectivament.

L'investigador Martyn Plummer, que lidera l'estudi, ha destacat la importància que tindrà en el futur la prevenció d'aquests virus per evitar el càncer. "Les infeccions causades per alguns virus, bacteris i paràsits són algunes de les causes de càncer més importants del món", va explicar Plummer.

En aquest sentit, l'investigador recorda que ja hi ha vacunes per als virus de l'hepatitis B i del papil·loma humà i que el bacteri 'Helicobacter pylori', relacionat amb tumors a l'intestí, es pot eliminar amb antibiòtics.

L'investigador ha defensat, a més, que cal difondre la concepció del càncer com una malaltia transmissible.

Països menys desenvolupats

La majoria dels casos de càncer relacionats amb una infecció es van comptabilitzar en països en vies de desenvolupament, com el sud-est asiàtic, on es van registrar el 22,9% dels casos en comparació amb el 7,4% del Regne Unit. Gairebé un terç dels pacients estudiats tenien menys de 50 anys.

Entre les dones, el de coll uterí va suposar la meitat del total de càncers vinculats a una infecció. Tot i això, entre els homes, els càncers provocats per una infecció van afectar principalment al fetge, l'estómac i el còlon.

Més continguts de