Societat 06/04/2017

El canibalisme del paleolític no era exclusivament nutricional

Així ho apunta un estudi de la Universitat de Brighton publicat a la revista 'Scientific Reports'

Efe
2 min
Imatge d'un crani que data del paleolític

LondresEls episodis de canibalisme del paleolític tenien motivacions diferents de la utilitat "nutricional" del consum de carn humana, segons un estudi que publica avui la revista 'Scientific Reports'.

L'investigador de la Universitat de Brighton (Regne Unit) James Cole ha calculat el valor energètic del cos humà amb l'objectiu de determinar el profit nutricional del canibalisme en comparació amb el consum d'animals.

El treball suggereix que els músculs esquelètics humans aporten un nombre de calories similars a les d'animals de pes i mida semblants. En canvi, animals de més envergadura que existien en el paleolític com ara el mamut, el rinoceront llanut o algunes espècies de cérvols, eren més calòrics.

"Això podria indicar que les raons que conduïen a la antropofàgia entre homínids podrien no ser purament nutricionals", assenyala l'estudi.

L'autor afirma que un ampli rang d'espècies d'homínids han practicat el canibalisme almenys des del plistocènic més primerenc, si bé subratlla que "no totes les poblacions d'homínids" el van practicar.

Les restes fòssils del paleolític que apunten a pràctiques caníbals són "relativament poques", tot i que "atesa la naturalesa dispersa del registre fòssil, "el fet que hi hagi alguna evidència de canibalisme fa pensar que aquest comportament era potser més comú del que es creu entre les poblacions prehistòriques", diu Cole.

L'estudi es basa en el càlcul de la quantitat de calories que aporta el cos humà a partir de la composició de greix i proteïnes de quatre homes adults moderns.

L'autor adverteix que les dades no són directament extrapolables a espècies diferents de l''Homo sapiens' de la prehistòria i subratlla que el nombre de calories podria variar en altres supòsits. En el cas dels neandertals, el valor nutricional del múscul esquelètic podria ser més gran que el que s'ha calculat, atès que comptaven amb més massa muscular.

stats