Els clubs cannàbics demanen a Interior "posar-se les piles" després que Salut els hagi reconegut

Insten als clubs que no estan federats a "complir uns mínims"

La Federació d'Associacions Cannàbiques de Catalunya ( CatFac ) ha instat a la Conselleria d'Interior a " posar-se les piles" i treballar en la mateixa línia que la Conselleria de Salut de la Generalitat , que ha reconegut l'activitat dels clubs cannàbics a través de una regulació sanitària que compta amb l'aval de tots els partits menys el PP . En roda de premsa aquest divendres , el secretari de la CatFac , Jaume Xaus , ha destacat que la regulació proposada per Salut és "un gran primer pas " per a les associacions cannàbiques , tot i que ha admès que queda molt camí per recórrer amb Interior perquè els clubs aconsegueixin una major seguretat jurídica i policial a través de la regulació del cultiu i el transport de la marihuana , entre d'altres aspectes .

" Entenem que Interior depèn molt d'instàncies estatals i que té poc marge , alhora que també agraïm que no hi hagi torpedinat la regulació sanitària " , ha manifestat , i ha destacat que la iniciativa de Salut era el pas previ necessari per abordar una regulació més integral , que inclogui més aspectes dels estrictament sanitaris . Ha afegit que "ara farà falta que Interior intervingui en aquest procés" , tenint en compte que la regulació de Salut es traslladarà a una Comissió Interdepartamental del Parlament en la qual participarà el departament que lidera Ramon Espadaler , i ha augurat un període de negociacions d'entre un i dos anys .

Ha valorat que la regulació sanitària que va veure la llum aquest dijous al Parlament " té alguns punts febles tot i que és una importantíssima iniciativa per al sector" , i ha posat com a exemple d'aspecte a millorar el fet que la regulació es basa en recomanacions i deixa en mans dels ajuntaments la decisió final .

Poder municipal

" Si no es fa una regulació clara i homogènia es corre el perill que cada municipi faci el que vulgui d'acord amb ideologies " , ha valorat el president de la federació , José Afuera, que ha demanat al consistori de Barcelona , que al juny va paralitzar el lliurament de noves llicències a clubs a l'espera de crear una normativa , que estableixi criteris realistes que els clubs puguin complir .

Barcelona concentra la majoria dels 400 clubs cannàbics que hi ha a Catalunya , cada vegada més, --el 2011 hi havia 40-- , i la majoria d'ells no estan integrats ni en la CatFac ni en l'altra federació que hi ha , la FedCac. Tant Xaus com Afuera han apel·lat als clubs que no estan federats , que són la immensa majoria , a "complir uns mínims " per poder encaixar en la regulació que ara ha proposat Salut , i han destacat que els prop de 60 que sí que estan federats ja compleixen aquests requisits .