METEOROLOGIA
Societat 27/02/2011

Un canvi sobtat de temps fa tornar l'hivern de cop

Neu al Pirineu, vent fort a moltes comarques i fred rigorós durant bona part de la setmana vinent

Marc Candela
2 min

BarcelonaAquest diumenge a la matinada un front no gaire actiu ha creuat el noste país i ha deixat alguns núvols i una mica de neu al Pirineu però, sobretot, ha obert la porta a una entrada de vent de nord que ens acompanyarà tres o quatre dies més i que ens farà tornar de forma sobtada l'ambient d'hivern.

De fet, avui diumenge, poques màximes superaran els 15 graus i al vespre el fred serà evident ja a totes les comarques. Les temperatures tocaran fons entre dilluns i dimarts i tot apunta que, molt probablement, els termòmetres no recuperaran els valors de les últimes jornades abans de 8 o 9 dies.

El vent també agafarà protagonisme. Avui ben pocs indrets se'n quedaran al marge, però serà als dos extrems del país i a les cotes altes del Pirineu on bufarà amb més intensitat. De fet, la tramuntana ja ha assolit ratxes de fins a 107 km/h a l'Empordà, de més de 90km/h als cims del Ripollès o al Pallars i el mestral s'ha deixat sentir amb cops d'entre 60 i 80 km/h a les terres de l'Ebre. El vent no afluixarà clarament fins dijous i això evitarà grans glaçades a primera hora almenys fins a mitjans de setmana.

Aquest canvi de temps també deixarà neu al vessant nord del Pirineu, rufada a la resta de la serralada i xàfecs generalitzats a les Illes Balears. A la resta, en canvi, l'entrada de nord ens farà gaudir de molt més sol que no pas núvols i d'una excel·lent visibilitat. De totes maneres, aquesta tarda creixeran nuvolades a l'entorn del Montseny i al nord de la costa Central i fins i tot descarregaran alguns ruixats curts però intensos al Vallès Oriental, la Selva o el Maresme.

stats