BARCELONA
Societat 11/07/2019

Els canvis als antiavalots de la Urbana, congelats

Els sindicats policials confien en un “gir radical” en polítiques de seguretat de la mà del PSC

Maria Ortega
3 min
Colau examinarà els antiavalots que vulguin entrar a la nova unitat

BarcelonaPoc abans que acabés l’últim mandat municipal, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, signava el decret amb què es donava per dissolta la unitat de suport policial (USP) de la Guàrdia Urbana -la dels antiavalots-, que era un dels compromisos electorals dels comuns. Amb el decret, la USP quedava substituïda per l’anomenada unitat de reforç d’emergències i proximitat (UREP), que havia de reforçar el servei de policia de proximitat i dedicar-se a aspectes com la gestió de les emergències, els grans esdeveniments i el medi ambient -com ara les queixes per sorolls- o la protecció de les autoritats municipals i els espais públics.

Però el canvi no ha anat encara més enllà del decret. I, de moment, no s’han fet les proves que havien de garantir l’accés dels agents al nou grup -i que van enutjar els sindicats-, ni s’han introduït canvis de funcions. “Està tot parat, no s’ha fet res”, apunten des de Sapol, el sindicat majoritari a la Guàrdia Urbana, que confia que ara que el PSC agafarà la batuta de l’àrea de Seguretat i Prevenció hi hagi un “gir radical” en les polítiques que s’han fet els últims quatre anys.

L’anunciada dissolució de la USP, que de moment sols ha afectat el nom de la unitat, es va fer per decret sense el suport dels sindicats després que les negociacions acabessin sense acord. L’ara soci de Colau i futur primer tinent d’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, va ser molt crític en el seu moment tant amb la decisió dels comuns com amb les formes que van fer servir per portar-la a terme. Per al socialista, el desmantellament de la unitat era un “gran error” que, apuntava, acabarien pagant els barcelonins i agreujaria la situació de manca d’efectius de la policia local. Ara serà el seu número tres, Albert Batlle, l’encarregat de comandar en solitari l’àrea de Seguretat.

Els socialistes no s’han pronunciat fins ara sobre el futur d’aquesta unitat i des de Barcelona en Comú defensen que el canvi va endavant de la mà del decret d’alcaldia que així ho recollia. Admeten que encara no s’han fet les proves d’accés, però asseguren que el futur de la UREP no va ser matèria de negociació per al pacte de govern amb el PSC. El que recull el primer full de ruta conjunt de les dues formacions és un reforç de mil agents per a la Guàrdia Urbana durant aquest mandat. Els sindicats apunten que es planteja a un ritme de 250 nous agents anuals i que, tenint en compte el temps de pràctiques que han de fer i les jubilacions, la dotació hauria de ser més alta. També s’ha pactat que es reforçarà el model policial basat en la proximitat i que es liderarà un acord interadministratiu per abordar la venda ambulant il·legal, cosa que inclou operatius conjunts contra el top manta. “El primer que esperem de Batlle és que es reuneixi amb els sindicats i ens expliqui què vol fer”, remarca Manel Garcia, de Sapol, que confia que “es recuperi l’autoritat malmesa del cos i hi hagi consignes clares per a la policia”.

El portaveu de CCOO a la Guàrdia Urbana, Jordi Gallart, apunta la manca d’efectius com la principal problemàtica a resoldre i reitera que, fins al moment, els membres de la URPE no han assumit noves funcions -com les de medi ambient- i que s’han mantingut tots els llocs de treball i els torns.

Batlle encara no s’ha pronunciat sobre com encararà el mandat, però fonts socialistes sí que apunten que es treballa des d’una “doble estratègia”: “Fer front a la crisi de seguretat i desenvolupar un model integral de seguretat basat en la convivència, la prevenció i la igualtat territorial”. I fan èmfasi, també, en la necessitat de millorar la coordinació amb Mossos.

stats