Societat 16/12/2010

El govern espanyol avisa que "seria catastròfic" per l'economia que es repetís el caos aeri per Nadal

El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, respon als controladors aeris que "no és el temps de les paraules, sinó de les seguretats"

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha reclamat en nom del govern espanyol el suport del Congrés per prorrogar l'estat d'alarma fins el dia 15 de gener. Jáuregui ha assegura que "persisteixen serioses incerteses" sobre la recuperació de la normalitat del trànsit aeri i que la seva obligació és garantir que els avions poden volar sense problemes "mentre es mantinguin les causes subjacents que van provocar el xantatge". Un nou caos aeri seria "catastròfic" per l'economia, ha dit, sobretot en l'àmbit turístic.

Jáuregui ha explicat que durant les vacances de Nadal estan previstos més de 100.000 vols, amb passatgers que vénen a l'Estat espanyol però també molts que passen per Madrid i Barcelona per volar a altres llocs. De fet, ha explicat que els aeroports de Barajas i d'El Prat són enllaços estratègics. En el cas de Barcelona, "del trànsit procedent del mediterrani".

En la seva intervenció al Ple del Congrés, també ha recordat que l'estat d'alarma garanteix els drets civils dels controladors aeris i ha contestat el document del sindicat dels controladors aeris, USCA, segons el qual el 90% es compromet a no fer vaga i en què insinuen que hi ha motius ocults si es prorroga l'estat d'alarma. Jáuregui els ha dit que "no és temps de les paraules, sinó de les seguretats". També els ha recordat que l'estat d'alarma s'ha fet amb l'aval de la Constitució.

El PP ja ha anunciat la seva abstenció. La seva portaveu, Soraya Sáenz de Santamaría, acusa el govern espanyol de no haver estat capaç de resoldre un conflicte enquistat des de fa temps. Ara, ha dit, "no ens queda més remei que protegir els ciutadans de la incompetència del govern". Des de CiU, Pere Macias ha anunciat que hi votaran a favor "plenament convençuts", pensant en donar seguretat als ciutadans. Per tant, la pròrroga s'aprovarà sense problemes.

stats