SALUT PÚBLICA
Societat 05/10/2019

“És com tenir el cap dins del vàter tot el dia, ja no podem més”

Els veïns de Sarrià de Ter estan farts de les pudors de la paperera Hinojosa

Maria Garcia
3 min
Manifestació veïnal contra les olors que provoca l’activitat de l’empresa Hinojosa de Sarrià de Ter, al mes  de juliol.

Sarrià De TerLes molèsties que provoca la paperera Hinojosa de Sarrià de Ter han fet posar en peu de guerra els veïns, que ja no poden suportar més les pudors de la fàbrica, situada enmig del poble. La paperera ha contractat una enginyeria per solucionar les males olors i assegura haver reduït un 80% les ferums. Però els veïns no han notat la millora i han decidit passar a l’ofensiva: manifestacions, bateria d’al·legacions a la llicència ambiental i una denúncia a la Guàrdia Civil per vulnerar la qualitat ambiental al municipi. L’Ajuntament, que fa tres anys que intenta trobar una solució satisfactòria per a totes les parts, també ha perdut la paciència i ara ha posat el cas en mans dels advocats per emprendre les accions que facin falta per acabar amb les ferums.

Hinojosa va arribar a Sarrià de Ter dos anys després que tanqués Torraspapel el 2014, i després de molta pressió dels sarrianencs perquè se salvés l’emblemàtica fàbrica. Però els problemes van arribar quan va reprendre l’activitat el 2016. Primer, pels sorolls que produïen les màquines de fabricar paper. “Era insuportable, especialment quan saltaven les alarmes”, recorda una de les portaveus de la plataforma veïnal Prou, Elena Costa. L’empresa va elaborar un pla per mitigar l’impacte acústic i va aconseguir acabar amb els sorolls; però no han tingut el mateix èxit amb les pudors.

“És com tenir el cap dins el vàter tot el dia, és que ja no podem més!”, subratlla Costa amb un to de desesperació. I és que aquest ha sigut un dels pitjors estius que es recorden al poble. “Amb la calor encara és més insuportable. Et venen bafarades les 24 hores dels 365 dies de l’any, tot i que tinguis les finestres tancades”. Fins i tot, assegura que la situació s’ha agreujat tant que els està afectant la salut: “Tenim dificultats per respirar, mals de cap, nàusees, estrès, mal humor”. I, farts de la situació, han engegat una ofensiva per totes les vies possibles: a principis de juny van començar una recollida de testimonis que estiguin patint problemes de salut i l’Ajuntament va requerir a l’Agència de Salut Pública que intervingués. Així mateix, van presentar 143 al·legacions a la renovació de la llicència ambiental de la paperera perquè la Generalitat denegui l’autorització, i a principis de setembre van posar una denúncia al Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil. “Fa tres anys que ens diuen que ho estan solucionant, ja no ens creiem ni l’empresa, ni l’Ajuntament ni el Govern. Volem que tanquin la fàbrica”, reclamen des de l’entitat.

Des d’Hinojosa, la directora de la planta de Sarrià de Ter, Mar Fajardo, sosté que l’empresa està fent “tot el possible” per acabar amb la ferum. Van contractar una enginyeria, Business Strengths Engineering, que ha elaborat una diagnosi i un pla d’actuacions per reduir les pudors. “Hem aplicat totes les mesures que ens han recomanat i hem acabat la primera fase abans d’hora. I ja estem iniciant la segona”, defensa la directora, que indica que l’origen de les pudors és la depuradora on van a parar les restes de cel·lulosa i aigua que s’utilitzen en la fabricació de paper: “No és tan fàcil com reduir els sorolls, però estem treballant per no provocar cap molèstia als veïns”. De fet, segons Hinojosa, en un any han aconseguit rebaixar “de 50 unitats d’olor a 10”. Però aquesta reducció, fins ara, els veïns no l’han notat. Al contrari. “Ha anat a pitjor. Abans només se sentia a prop de la fàbrica, però s’ha ampliat el radi”, lamenten des de l’Ajuntament, que fa tres anys que manté converses amb totes les parts afectades per intentar solucionar el conflicte.

Sense normativa

Però el principal escull és que no hi ha cap normativa -ni catalana ni espanyola- que reguli les pudors. Per això, el 2018 el consistori va aprovar una ordenança d’olors que preveu sancions de fins a 3.000 euros, però l’empresa va presentar un recurs contenciós contra la normativa. “Complim estrictament la llei”, certifica Mar Fajardo, tot i que reconeix que no tenen permís per fabricar paper ondulat: “La Generalitat n’està al cas i ja estem tramitant l’autorització”.

L’Ajuntament lamenta que no té eines per obligar l’empresa a solucionar la situació: “Hem trucat a totes les portes del Govern i tampoc ens ajuden”. I després d’incomptables reunions i promeses, ha avisat Hinojosa que abans de finals d’any ha d’eliminar les pudors. A més, ha posat el cas en mans d’un bufet d’advocats perquè estudiïn “totes” les accions possibles per acabar amb les fetideses que fa tres anys que martiritzen els veïns de Sarrià de Ter.

stats