Societat 14/12/2011

Càritas atén un 5% més de persones i alerta d'un retrocés de l'estat del benestar

Càritas ha atès fins ara 55.000 persones i ha repartit aliments entre 149.000 persones, un 5% més que l'any anterior. La majoria dels atesos són persones que havien sortit de la pobresa i que han tornat a necessitar ajuda

Lara Bonilla
1 min

BarcelonaEls pobres són cada cop més pobres i necessiten ajuda més temps i més intensament. La pobresa s'ha intensificat i s'ha cronificat. A més, persones de classe mitjana-baixa han passat a estar en risc d'exclusió social, segons ha alertat avui Càritas. Segons Jordi Roglà, director de Càritas, s'està produint "un pas enrere" en l'estat del benestar, i ha demanat sumar sinergies entre administracions i entitats socials per combatre l'atur.

Fins al 30 de novembre, Càritas ha atès 55.000 persones, i tancarà l'any amb un 5% més de persones ateses, i un 29% han sigut dirigides des dels serveis públics. El 72% són persones que ja havien rebut ajuda fa tres o quatre anys i havien aconseguit sortir de la pobresa i ara han tornat a necessitar ajuda. La meitat són famílies amb fills; destaca l'augment de famílies que no poden pagar la hipoteca o el lloguer, i entre les persones ateses per primera vegada creix el nombre de persones nascudes a Espanya.

Només un 12% de les persones ateses té contracte de treball i la majoria, en precari. Un 61% de les ajudes estan relacionades amb l'habitatge i un 18% es destinen a aliments. A més de les ajudes que presten els professionals que treballen a Càritas, les diferents parròquies de les tres diòcesis han atès 149.000 persones que tenien problemes per cobrir les necessitats més bàsiques, com l'alimentació. Els aliments que abans complementaven les economies familiars són ara l'única font d'alimentació de què disposen moltes famílies, ha alertat Càritas, que avui ha presentat la seva memòria del 2011.

stats