Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

L'Audiència de Barcelona arxiva la causa contra el periodista Carles Quílez

La resolució accepta el recurs de l'acusat, que comptava amb el suport de la fiscalia, i considera que no va cometre cap delicte per acceptar regals d'un suposat 'narco' abans de ser designat director d'anàlisi de l'Oficina Antifrau. Els dos directors que ha tingut aquest organisme de la Generalitat, David Martínez Madero i Daniel de Alfonso, van ratificar-lo repetidament en el càrrec

L'Audiència de Barcelona ha arxivat la causa contra el director d'anàlisi de l'Oficina Antifrau, el veterà periodista Carles Quílez , perquè considera que no va cometre cap delicte en acceptar regals d'un suposat 'narco' abans d'accedir al càrrec, encara que veu reprotxable des del punt de vista moral la seva conducta. En una resolució, la secció 21 de l'Audiència de Barcelona acorda el sobreseïment provisional de la causa que el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, mantenia oberta contra Quílez en el marc d'una complexa investigació sobre una suposada trama de corrupció policial vinculada a narcotraficants.

Quílez, que sempre ha tingut el suport dels dos directors de l'Oficina Antifrau de Catalunya en aquest període de temps, el ja traspassat David Martínez Madero i l'actual director, Daniel de Alfonso, havia estat imputat pel jutge d'instrucció per un delicte de suborn passiu impropi, per acceptar una moto regalada per un suposat narcotraficant uns 20 dies abans de ser nomenat director d'anàlisi de l'oficina, i un altre de revelació de secrets, per advertir-lo que estava sent investigat. El periodista s'havia dedicat en la major part de la seva etapa periodística a la investigació i al periodisme de tribunals a la Cadena SER i també té una llarga trajectòria com a escriptor de crònica negra.

No obstant això, l'Audiència estima parcialment el recurs presentat per l'acusat, que comptava amb el suport de la fiscalia, i ha arxivat provisionalment la causa perquè entén que no li pot imputar suborn impropi perquè quan va rebre la moto encara no era a Antifrau, i que no hi ha, de moment, proves suficients que revelés secrets al suposat 'narco'. L'Audiència dóna per fet que el suposat 'narco' Manuel G. C. o bé va regalar o bé va comprar a un preu inferior de mercat una motocicleta valorada en 9.600 euros a Quílez , amb qui l'unia una antiga amistat, per tenir "un enllaç" a l'Oficina Antifrau, com va revelar en una conversa telefònica intervinguda.

No obstant això, la sala recorda que el suborn passiu impropi del qual l'instructor acusava Quílez és un delicte que comet l'autoritat o un funcionari públic que admet un do o regal ofert en consideració a la seva funció o per a la consecució d'un acte no prohibit legalment. "No comet delicte qui, al moment de rebre el regal, no és una autoritat o un funcionari públic", subratlla l'Audiència. "Una altra cosa és que, des del punt de vista moral o, si es vol, des de la necessitat de preservar la funció pública que persegueix la norma, l'acció d'acceptar un regal realitzat en consideració al càrrec futur sigui reprotxable. Però ho serà només des del punt de vista social o d'un altre ordre, no des del penal, recollit pel principi de legalitat", afegeix la sentència. Per això, l'Audiència acorda l'arxiu pel suborn impropi perquè, per més diligències d'investigació que quedin per practicar, el punt de partida és que el suposat regal va ser anterior al nomenament de Quílez.

Sobre la revelació de secrets oficials, la sala considera que el jutge instructor no ha aportat fins ara suficients elements per demostrar-ho, ja que l'advertència que Quílez va fer al suposat 'narco' que estava en perill podia referir-se a terceres persones i no necessàriament a la investigació en curs. A més, a l'Audiència li resulta "difícil encara intuir" per quina via, i sempre pel que fa al seu càrrec a Antifrau, Quílez podria tenir coneixement d'una instrucció judicial secreta per poder preveure quan se sol·licitaria i l'autoritat judicial acordaria la intervenció del telèfon del suposat 'narco'. L'Audiència considera que, ara per ara, en la instrucció no hi ha "elements suficients" que permetin acreditar indiciàriament la comissió d'aquest delicte, encara que admet que no pot "descartar-se totalment" que els fets poguessin arribar a ser constitutius de delicte si el jutge instructor aportés més elements incriminatoris.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de