"Hi ha gent que agafarà por sense motiu": els carnissers apel·len al sentit comú sobre la carn vermella i els embotits

Les xarcuteries han rebut l'anunci de l'OMS entre la indignació i la indiferència

La Jovita, de la xarcuteria Hom, al carrer Provença de Barcelona, ha rebut indignada l'anunci de l'OMS que classifica com a cancerígens determinades carns, com el pernil, les salsitxes o les carns vermelles. L'Hom va obrir el 1948 com a empresa familiar, i són especialment famosos els seus canelons de carn, dels quals en venen més de 20.000 a l'any. "És veritat que s'elaboren productes que són molt dolents, però no es pot generalitzar tant", diu la Jovita. "L'important és la matèria primera. Si l'alimentació és equilibrada, la carn és beneficiosa", sentencia, i afegeix que la població farà servir el sentit comú davant de l'alarmisme de l'OMS.

"Procuro que la meva família mengi carn amb pocs conservants i sense sucres afegits"

Anna Xarcuteria Jamiber

L'Anna, de la Xarcuteria Jamiber, al carrer Rosselló, creu que l'informe de l'OMS és "molt perjudicial" per a ells: "Hi ha gent que agafarà por sense motiu". Per això, enalteix el paper del carnisser com a prescriptor: "Jo mateixa intento donar a la meva família el més equilibrat. Procuro que en les carns que mengen no hi hagi segons quins conservats i sucres afegits", conclou.

A l'Escofet Oliver de Casanova, una empresa familiar dedicada a la venda de productes carnis des de fa més de 50 anys, el Jaume relativitza la preocupació que pugui generar l'OMS. "A diferència de les empreses a l'engròs, els artesans som molt curosos i intentem oferir els millors productes", assenyala, i recalca que l'important és seguir una dieta equilibrada.

Vaques boges i poca memòria

És el mateix que opinen la Montserrat i el Josep, de la Torra, al carrer Còrsega, que resten importància a l'estudi: "De cansalada se n'ha menjat tota la vida. Segurament al principi a la gent l'afectarà, com va passar amb les vaques boges o la grip aviària. Però al cap de 15 dies se n'oblidaran i en tornaran a menjar", conclouen.

La Mònica, de la xarcuteria Gelabert, al carrer Mallorca, opina que creure que el bacó o les salsitxes provoquen càncer és "una bajanada més com qualsevol altra", sempre que se'n mengi amb moderació. "La gent s'esvera al principi, però després se n'oblida i segueix el seu sentit comú", sentencia.