CASTELLS
Societat 30/04/2019

Els castells no són com el futbol

Les colles reivindiquen aparcar l’obsessió pels rècords i gaudir dels castells “siguin els que siguin”

Carol Martín / Efren Garcia
3 min
Representants de les colles castelleres a l’acte de la CCCC i l’ARA a la Damm.

Barcelona“Hem saturat el sostre casteller estirant els calendaris per davant i per darrere. A les colles no se’ls pot exigir el que s’exigeix a un club de futbol”. Les paraules de l’excap de colla dels Nens del Vendrell, Kevin Prados, resumeixen una de les sensacions del món casteller: tan important és fer molts i bons castells com aprendre a gaudir del camí per aconseguir-los. Un precepte, però, que sovint és difícil de complir per la competitivitat entre les colles, tant pels resultats com per atreure noves camises. Així ho van explicar representants del món casteller en l’acte de presentació de la temporada, organitzat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i l’ARA aquest divendres a l’Antiga Fàbrica Damm.

Des de la zona tradicional, Albert Martínez, cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, va reforçar la idea de treure ferro a la competició i va ressaltar la importància dels castells com a activitat familiar i integradora: “El que compta és fer els castells, tant se val de quin nivell”. Una idea que també van avalar des de colles més modestes i amb menys bagatge, com els Castellers d’Andorra. El seu president, Juli Peña, va insistir en la idea de no centrar-se en els resultats. “Al tercer any vam cometre l’error d’obsessionar-nos amb el castell de set pisos i vam oblidar l’aspecte social, i això ens va passar factura”, va admetre. També des dels Castellers de l’Alt Maresme van deixar clar què és, al capdavall, el més important. El subcap de colla, Héctor Moreno, va explicar que en cinc anys de vida sempre han anat creixent i ara han de fer pedagogia per explicar que “això no és normal i que s’ha de gaudir del plaer de fer castells, siguin els que siguin”. De fet, el món casteller ha entrat oficialment en recessió després de gairebé una dècada de creixement constant que els va fer tocar sostre l’any 2016. Per això Meri Mañané, excap de colla dels Castellers de Barcelona, va esperonar castellers i aficionats “a valorar el que s’ha viscut, que ha estat excepcional”.

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya va voler donar així la benvinguda a la nova temporada, que comptarà amb 104 agrupacions, gràcies al reconeixement aquesta mateixa setmana de tres noves colles en formació. El nou president de l’agrupació, Roger Gispert, va destacar la feina que ha fet la CCCC en matèria de seguretat i prevenció durant el descans de l’activitat castellera, i va insistir en la importància en la unitat d’acció quan es tracta de millorar aspectes tan importants com la igualtat i la seguretat. En aquest sentit, es va fer balanç de les dades mèdiques que la CCCC ha pogut anar recollint durant els últims anys i que els permet establir les pròximes línies d’acció.

Les lesions greus, repte de futur

Des del 2009 el nombre de castells fets a cada temporada s’ha doblat i, malgrat tot, gràcies a la consciència de minimitzar els accidents, hi ha una reducció progressiva del percentatge total de les caigudes: des del 3,9% en què estava l’any 2009 fins al 2,2% de l’any 2017. Malgrat aquestes tendències, l’índex de lesions potencialment greus no ha millorat, i és per això que la CCCC centra les energies a investigar l’origen, els motius i les conseqüències d’aquestes lesions per reduir-les. La pinya és el principal focus d’atenció de l’estudi, i en aquest sentit ja fa temps que s’investiga poder desenvolupar un protector cervical que permeti millorar la seguretat que ofereix sense hipotecar la seva eficàcia.

stats