Societat 07/10/2013

La Generalitat denuncia els terratrèmols de l'Ebre a la Fiscalia de Medi Ambient

El conseller Espadaler critica la passivitat del govern espanyol: "Sortim de la reunió com hem entrat"

M. E. Quetglas / Acn
3 min
Reunió sobre els terratrèmols provocats pel magatzem de gas Castor a Madrid, amb el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, el ministre espanyol d'Indústria, José Manuel Soria, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra i d'altres representants / ACN

Madrid / TarragonaReunió improductiva. La trobada amb el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, per tractar la crisi provocada pels terratrèmols a l'Ebre ha acabat sense cap avenç. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat que després d'una hora de reunió han sortit pràcticament com havien entrat, sense la informació "sensible" que permeti a la Generalitat poder exercir les seves competències en protecció civil i donar així tranquil·litat a la població.

Espadaler ha confirmat que el govern espanyol amaga informació a la Generalitat amb l'excusa que és informació sensible. Per això ha anunciat que optaran per la via judicial. El Govern ha posat a disposició de la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona totes les dades de què disposa i, posteriorment, "en un termini breu", demanarà informació addicional a l'empresa del magatzem a través d'un requeriment al jutge. A la tornada de la reunió de Madrid, Espadaler ha explicat des de Tarragona que la Generalitat s'ha personat en la denúncia registrada aquest mateix dilluns, en què trasllada als fiscals tota la informació de què disposa sobre l'activitat sísmica vinculada al projecte Castor.

Pel conseller d'Interior, el principi "més informació, menys alarmisme" és més vàlid que mai. El titular d'Interior ha explicat que en cap moment han parlat del tancament definitiu del projecte. Ara per ara, l'activitat està paralitzada fins que s'aclareixi què ha passat. Un cop esbrinat, la Generalitat dirà oficialment quin pensa que ha de ser el futur de Castor. La Generalitat s'oposarà a l'obertura de la planta mentre no hi hagi la plena seguretat que no és perillosa per a les persones i els béns.

Davant la queixa dels alcaldes catalans de no haver estat convidats a la trobada, com sí que ho han estat els tres alcaldes valencians afectats pels sismes, l'excusa donada pel ministre al conseller és que els alcaldes catalans no havien sol·licitat en cap moment una trobada bilateral amb Soria.

Abans d'entrar a la reunió, Espadaler s'ha queixat de l'actitud del govern espanyol. "Creiem que és evident que les qüestions sísmiques no coneixen fronteres, ni administratives ni de cap mena. Raó de més per haver convocat aquests alcaldes", ha insistit.

La reunió ha comptat amb la presència del president valencià, Alberto Fabra, i, a més d'Espadaler, per la part catalana hi ha assistit el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres. La trobada ha tingut lloc després d'un cap de setmana en què s'han convocat diverses manifestacions en el territori per demanar el tancament de la planta.

Inquietud creixent

Indústria va ordenar el 26 de setembre la suspensió temporal de l'activitat en l'emmagatzematge subterrani de gas natural al magatzem Castor, situat al mar, a uns 25 quilòmetres de la costa de Vinaròs. Amb tot, l'extracció del gas matalàs injectat a la planta va acabar el 16 de setembre, d'acord amb el seu calendari de treball.

El govern espanyol també ha encarregat una auditoria externa per verificar si els costos d'inversió en l'emmagatzematge subterrani de gas coincideixen amb els declarats per l'empresa gestora.

El projecte Castor, amb una inversió de 1.200 milions d'euros, té l'objectiu d'aprofitar un antic pou petrolífer a 1.750 metres de profunditat sota el nivell del mar per emmagatzemar fins a un terç de la demanda de gas del sistema durant 50 dies.

Els moviments sísmics van començar a augmentar de freqüència a l'entorn de la planta de gas el dia 13 de setembre. L'alarma entre la població, però, va arribar la setmana passada, quan es van arribar a registrar moviments de 4,1 i 4,2 graus en l'escala de Richter. Els sismes van ser percebuts per la població dels municipis del nord de Castelló i de les Terres de l'Ebre.

La freqüència i la magnitud dels terratrèmols ha disminuït durant els dos últims dies. Aquesta nit i matinada hi ha hagut tres sismes de poca magnitud: 1,8, 1,6 i 1,6 en l'escala de Richter.

stats