Societat 11/04/2013

El president del TSJC, en un acte que reconeix la presència del català en la justícia

L'endemà de la polèmica interlocutòria del TSJC sobre el castellà a l'escola, Miguel Ángel Gimeno assisteix al lliurament d'un premi al jutge José Manuel del Amo per normalitzar el català

Ara
2 min
El president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, i el guardonat José Manuel del Amo, en l'acte de lliurament del premi Agustí Juandó, aquest dijous / CICAC

ManresaHa estat una pura coincidència. Però ha estat una coincidència, si més no, paradoxal. L'endemà que una interlocutòria del TSJC sobre el castellà a les aules aixequés una enorme polèmica i el rebuig de la majoria de les forces polítiques i socials del país, que l'entenen com l'enèsim atac al català, el president del tribunal ha participat, aquest dijous, en un acte creat, justament, per reconèixer l'esforç de normalització del català a la justícia.

El Consell d'Il·lustres Advocats de Catalunya (CICAC) ha guardonat aquest dijous el titular del jutjat número 1 de Manresa (Bages) José Manuel Del Amo, per la seva contribució a normalitzar l'ús del català en l'administració de justícia. El CICAC ha premiat Del Amo perquè, malgrat haver nascut i estudiat fora de Catalunya, el jutge s'ha destacat per fer servir el català en els seus escrits i perquè en la seva trajectòria professional sempre ha treballat per la normalització de la llengua del país.

Es dóna la circumstància que l'encarregat de donar el premi Agustí Juandó i Royo, que reconeix les persones o entitats que hagin destacat per haver defensat el català en l'àmbit jurídic, ha estat justament Miguel Ángel Gimeno, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el mateix que, aquest dimecres, va dictar una interlocutòria sobre l'ús del castellà a l'escola que ha provocat un enorme malestar i ha estat considerat com un nou capítol en el setge judicial i polític contra la immersió lingüística i la normalització del català.

Segons les dades facilitades pel departament de Justícia, l'any 2011, de les 265.039 sentències dictades, només 34.734 van ser en català, és a dir, un 13,11%. Per àmbits territorials, els jutjats de les comarques de Girona són els que presenten un ús més elevat del català, mentre que els percentatges més baixos es presenten als jutjats de les comarques de Tarragona.

Presència desigual

L'informe publicat per l'Observatori Català de la Justícia revela que el jutjat de Solsona (Solsonès) encapçala el rànquing a tot Catalunya pel que fa a percentatge de sentències emeses en català, un 99,55%, seguit del de Puigcerdà (Cerdanya), amb un 99,32% de sentències en català, i Ripoll (Ripollès) amb un 98,61%.

A les comarques centrals, el jutjat de Manresa (Bages) amb un 38,60% de sentències emeses en català, se situa en el novè lloc en relació als jutjats de tot Catalunya i en el tercer en l'àmbit de les comarques de Barcelona, després de Berga (Berguedà) amb un 88,55% i Vic (Osona) amb un 65,85%, mentre que el d'Igualada (Anoia) amb un 38,50% de sentències en català, ocupa el desè lloc a Catalunya i el quart a les comarques de Barcelona.

stats