França
Societat 06/07/2011

El PE rebutja l’esmena dels eurodiputats catalans per salvar l’etiquetatge únicament en català

El Parlament Europeu considera l'esmena 137 improcedent. La normativa europea va començar a debatre's el 2008 i ja no s’ha volgut tornar a reobrir la discussió

Carme Colomina (Enviada especial)
1 min

EstrasburgNo hi ha hagut marge de maniobra per actuar. Els serveis jurídics del Parlament Europeu han decidit aquest matí que l’esmena 137, que pretenia modificar la norma on es proposa als estats membres que els productes alimentaris s’etiquetin com a mínim en una de les llengües oficials de la UE, no es votarà perquè la consideren improcedent.

Fa uns dies, els eurodiputats catalans, Ramon Tremosa (CIU), Oriol Junqueras (ERC), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (IC-V) i Santiado Fisas (PP), van demanar que es tragués del text la referència a les llengües oficials per evitar que això afecti els “milers d’empreses catalanes que etiqueten els seus productes alimentaris únicament en català”, com va explicar ahir davant l’Eurocambra Ramon Tremosa.

El problema és que la reacció dels eurodiputats ha arribat massa tard, perquè la normativa europea es va començar a debatre el gener del 2008 i ja no s’ha volgut tornar a reobrir la discussió.

El reglament comunitari obre la porta al govern espanyol a poder exigir que tot l’etiquetatge de productes alimentaris de l’Estat s’hagi de fer també en castellà.

Ramon Tremosa ha reconegut que la Comissió Europea els ha donat garanties que "la provisió 15.1 (l’article qüestionat pels eurodiputats catalans) no exclou l'etiquetatge d'aliments exclusiu en una llengua minoritària o regional”, sempre que s’entengui en la zona on han de ser distribuïts aquests productes.

Tot i això, Tremosa, Junqueras i Romeva han lamentat en un comunicat que “el futur de l’etiquetatge en català quedi en mans del govern espanyol”.

stats