Societat 31/01/2014

“La llengua i el model educatiu no s'han de decidir per via judicial”

La comunitat educativa fa una crida en defensa de la immersió lingüística i recorden que el Parlament és qui estableix la legislació pròpia

Ara
2 min
“La llengua i el model educatiu no s'ha de decidir per via judicial”

BarcelonaLa comunitat educativa catalana ha rebutjat amb interlocutòria del TSJC que obliga cinc escoles a fer el 25% de les hores de classe en castellà i ha fet una crida en defensa a la immersió lingüística. Somescola ha reiterat que la llengua i el model educatiu "no hauria de decidir-se per la via judicial", mentre que el CCOO ha destacat que la decisió del tribunal "no té cap fonament" en la realitat lingüística i social del país i l'UGT ha denunciat el nou intent de "centralització".

CCOO: "Falta de respecte"

La secretària General de la Federació d'Educació de CCOO, Montse Ros, ha criticat la "falta de respecte absoluta" als professionals de l'educació, alhora que ha assegurat que la campanya del PP ha fracassat perquè "només ha pogut mobilitzar cinc famílies". "Jo no veig que hi hagi cap jutge que li digui a un enginyer si per fer el túnel ha de fer servir la toneladora A o B i fer-les treballar 5 o 10 hores", ha exemplificat Ros fent una comparativa amb un altre àmbit professional per explicar el cas de l'ordre del TSJC. "Això entra dins les competències professionals i li pot exigir que compleixi el seu contracte i que el túnel estigui fet", ha afegit.

UGT: "Recentralització"

Per la seva banda, el sindicat d'UGT considera que la decisió del TSJC representa un "viratge" més en les polítiques de recentralització del govern espanyol i la via judicial del PP "per intensificar l'ofensiva contra la llengua catalana i la immersió lingüística". Així, el sindicat denuncia una vegada més la "judicialització" de l'ensenyament català "en moments en què el món educatiu necessita més que mai recursos per a la millora de la qualitat de l'ensenyament".

Somescola demana al Govern que continuï blindant la immersió

Entre les entitats que han mostrat el seu desacord amb l'ordre del TSJC hi ha Somescola, que ha remarcat que "la llengua i el model educatiu del nostre país no hauria de decidir-se per la via judicial" tota vegada que és "el Parlament de Catalunya qui estableix la legislació pròpia, segons el mandat democràtic que els catalans hem expressat a les urnes". Somescola ha demanat al Govern "que continuï blindant el model d'immersió lingüística, d'acord amb l'aplicació de la normativa vigent. El departament d'Ensenyament és l'administració educativa competent per distribuir els horaris lectius i assignar el percentatge d'ús de les llengües. No és el TSJC qui té aquesta capacitat pedagògica ni aquesta funció organitzativa".

Somescola ha anunciat que es reunirà la setmana vinent per plantejar què farà la coordinadora d'entitats cíviques i educatives "per respondre a un nou pas en l'escalada judicial contra el model d'escola catalana en llengua i continguts" i "rebutjar la judicialització dels usos lingüístics a partir de l'acció individual d'unes famílies". A més l'entitat ha fet una crida social "per continuar defensant el consens bastit durant 30 anys a Catalunya i la immersió lingüística, garantia de la igualtat d'oportunitats i la cohesió social".

stats