Societat 13/11/2015

Els catalans no saben el que beuen

Prop del 20% de la població fa un consum de risc d'alcohol, però només el 5% ho reconeix en cas d'enquesta

Mario Martín Matas
2 min
LEGAL I ACCESSIBLE  L’alcohol, tot i ser una droga,  és legal i molt accessible en bars i comerços.

BarcelonaEls catalans, especialment els més joves, no són conscients dels riscos que implica l'alcohol i, a la pràctica, ni tan sols saben que el consum que en fan és perillós. Aquesta és una de les conclusions que ha destacat el subdirector general de Drogodependències del departament de Salut, Joan Colom, amb motiu de la celebració el proper diumenge del Dia Sense Alcohol i l'organització d'una setmana específica que ha culminat aquest divendres amb una jornada sota el lema 'Veus el que beus? Amb l'alcohol, menys és millor'.

En concret, tot i que només el 5% de la població entre 15 i 64 anys admeten que fan un consum de risc, aquest percentatge augmenta fins al 20% quan es fa un cribratge específic per part de professionals sanitaris formats. I què s’entén per consum de risc? L’alcohol es quantifica per unitats de beguda estàndard (UBE), cadascuna de les quals conté 10 grams d’alcohol. Una cervesa, una copa de vi, un cigaló o un xarrup equivalen a una UBE; una copa de licor o un combinat, a dues. Quatre UBE diàries per als homes o bé dues en el cas de les dones es considera que és un consum de risc, però també ho són els consums intensius que passen per fer entre 6 i 5 UBE en una sola nit, i també quan es tracta de menors de 16 anys, dones embarassades –es calcula que fins al 40% beuen en algun moment de la gestació–, manipuladors de maquinària o persones en tractament farmacològic.

"Consum de risc no és malaltia alcohòlica", ha concretat Colom, tot i que sí que és un factor que pot desencadenar situacions de violència o accidents i, a llarg termini, també problemes de salut. Sobre aquest punt, Salut Pública ha recordat que el 12,3% de la població catalana declara haver patit conseqüències negatives derivades del consum d'alcohol per part d'una tercera persona, o bé que l'alcohol és el responsable directe de 200 malalties i que el consum de risc continuat en el temps és el responsable de prop de 136.000 nous casos de càncer cada any a la Unió Europea.

Una altra de les dades preocupants és que, tot i que cada any s'inicien uns 6.500 tractament de desintoxicació, es calcula que el sistema sanitari només atén un 25% de les persones amb problemes derivats de l'alcohol. Per tot plegat, Colom, acompanyat del nou secretari de Salut Pública, Joan Puigdollers, ha insistit en la importància d'augmentar la conscienciació de la societat. "L'alcohol té efectes sobre tercers més greus que el tabaquisme passiu", ha afegit.

El cas dels joves

Especialment preocupant és la situació dels joves, han coincidit Colom i Puigdollers. El secretari de Salut Pública ha demanat als pares que facin un control més directe dels seus fills. Lligat al cap de setmana, el 27% dels joves entre 14 i 18 anys reconeixen que s'han emborratxat durant l'últim més, o un de cada tres admet un consum per afartament en una sola nit –conegut com 'binge drinking'–. Això, en un grup d'edat en què, en teoria, està prohibida la venda d'alcohol.

stats