Els advocats catalans rebutgen la cadena perpètua aprovada pel PP

Manifesten que no respecta els principis de la Constitució pel que fa a la privació de llibertat i a la reinserció social

El Consell de l'Advocacia Catalana, que representa els 14 Col·legis d'Advocats de Catalunya, ha mostrat el seu rebuig a la instauració de la pena de presó permanent revisable que ha aprovat aquest dimecres el Congrés dels Diputats només amb els vots del PP, entre d'altres modificacions del Codi Penal. El col·lectiu subratlla que una pena d'aquest tipus és "contrària" a l'article 25 de la Constitució, segons el qual les penes privatives de llibertat i les mesures de seguretat han d'estar orientades cap a la reeducació i la reinserció social. Per això els advocats afegeixen que les penes que no compleixen aquest requisit són "una greu reculada" en els drets i principis rectors del Codi Penal.

Per al president del Consell de l'Advocacia Catalana, Abel Pié, la presó constitueix "el fracàs de la societat", per la qual cosa proposa que en lloc d'aquest recurs es dirigeixi la política criminal a les penes alternatives que "permetin i facilitin la reinserció". Pié ha subratllat que aquesta mesura permetria descongestionar les presons i reduir la despesa pública i ha recordat que l'estat espanyol és el país de la Unió Europea amb la taxa d'empresonament més alta, tot i tenir l'índex més baix de delinqüència.