RELIGIÓ
Societat 06/04/2011

Els bisbes catalans reivindiquen els trets nacionals propis de Catalunya

El text actualitza el contingut del document 'Arrels cristianes de Catalunya', elaborat fa 25 anys. La declaració dels bisbes avala més ambició nacional, tot i que té un caràcter més social que el missatge del 1985

Joan Serra
2 min

BarcelonaElaborat el 21 de gener i fet públic el 17 de març, l'episcopat català ha presentat avui el document Al servei del nostre poble, un text firmat pels bisbes de totes les diòcesis catalanes i valorat aquest matí a la Facultat de Teologia. El document actualitza la declaració Arrels cristianes de Catalunya, publicat ara fa 25 anys per reivindicar l'autogovern i la consciència nacional del país. El nou missatge dels bisbes avala l'ambició nacional que inspirava el document del 1985, però té una dimensió més social. En qualsevol cas, el text recorda el paper de l'Església en la configuració de la identitat catalana i insisteix en la necessitat de reforçar l'acció evangelitzadora. "El nostre poble no s'explicaria sense aquesta herència", ha afirmat el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach. "La intenció i l'actitud del document és el profund amor al país i, per això, ens posem al seu servei", ha afegit Martínez Sistach.

El professor Francesc Torralba ha recordat que la declaració dels bisbes catalans reafirma la "identitat col·lectiva d'un poble, amb uns trets particulars i distints, que cal preservar i enfortir". Torralba ha detallat que el missatge escrit per l'episcopat reconeix la legitimitat moral de totes les propostes de relació amb els altres pobles de l'Estat si són coherents amb la doctrina social de l'Església, basada en la solidaritat. "És una comprensió de la identitat col·lectiva molt allunyada dels plantejaments identitaris que generen conflicte", ha afirmat el professor de la Facultat de Teologia i de la Universitat Ramon Llull. Torralba també ha destacat que el document formula l'imperatiu de l'acollida i l'hospitalitat amb els immigrants, sense defugir la lectura de drets i deures. En aquest sentit, el cardenal Martínez Sistach ha condemnat les actituds xenòfobes i ha reclamat als immigrants que compleixin amb els deures de respectar la llengua, la cultura i els valors de Catalunya.

L'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha detallat el treball conjunt dels bisbes catalans en els darrers anys 40 anys, un exemple, segons Pujol, de la "responsabilitat col·lectiva" de l'episcopat. "Fem una crida ara, 25 anys després, a recuperar les arrels cristianes que configuren els nostres valors", ha afirmat l'arquebisbe de Tarragona. El degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig, ha precisat que el missatge dels bisbes és "un exercici responsable en un moment de canvi històric".

stats