Salut
Societat 23/01/2020

Declarada l'epidèmia de grip a Catalunya

L'activitat vírica se situa en 147 casos per a cada 100.000 habitants

Ara
2 min
CAP del carrer Manso al barri de Sant Antoni de Barcelona

BarcelonaLa grip afecta 147 de cada 100.000 habitants i, per tant, ja es pot considerar una epidèmia. És el primer cop aquesta temporada (que va d'octubre a gener) que se supera el llindar epidèmic, fixat en 98 casos. Tot i que els nivells d'activitat gripal són moderats respecte a altres anys, els últims dies s'ha incrementat la incidència del virus i el departament de Salut ha declarat l'epidèmia aquest dijous.

Si bé la síndrome gripal no fa distincions d'edat, els menors de 5 anys són els més afectats: només en una setmana (del 13 al 19 de gener) se'n van registrar 339 casos nous per a cada 100.000 habitants en aquesta franja d'edat, un 23% més que fa una setmana. Ara bé, només una de cada cinc urgències corresponien a població pediàtrica i majoritàriament en relació amb l'epidèmia de bronquiolitis. La resta eren pacients adults. De fet, del total de pacients atesos pel virus de la grip, el 16,2% de les visites han estat de població pediàtrica; el 48,5% d'adults d'entre 15 i 64 anys, i el 35,3% restant, de persones de més de 65 anys.

Però era qüestió de dies que es declarés l'epidèmia gripal: cada any, i coincidint amb els mesos més freds de l'any, el virus s'escampa. De fet, ja són més de 957.000 les urgències relacionades amb aquesta patologia entre hospitals i equips d'atenció primària. Els centres hospitalaris han atès un total de 70.955 pacients, dels quals un 10% han requerit ingrés per recuperar-se.

Això significa que les visites han augmentat únicament un 2% respecte a la setmana anterior, mentre que la xifra d'hospitalitzacions s'ha mantingut pràcticament idèntica (90) a la registrada la temporada anterior. Segons les dades recollides al Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (Pidirac) per a la temporada gripal 2019-2020, pràcticament cap dels hospitalitzats (83%) no estava vacunat del virus de la grip.

L'atenció primària s'ha fet càrrec del gros de les urgències, unes 886.771 visites, que suposen pràcticament un 50% més de consultes que les que es van fer la setmana anterior. Un increment que Salut atribueix al descens d'activitat als centres durant les vacances de Nadal.

stats