Societat 22/03/2018

El primer acusat que s'enfronta a la presó permanent revisable a Catalunya demana perdó

La fiscal manté la petició de pena per a l'autor confés de la mort d'una jove a Tarragona el 2014

Esther Celma
2 min
L'acusat de violar i matar una jove a Tarragona, que s'enfronta a una pena de presó permanent revisable, moments abans de l'inici del judici

TarragonaLa secció segona de l'Audiència de Tarragona serà el primer tribunal català que debat sobre la pena de presó permanent revisable. Aquest dijous ha quedat vist per a sentència el judici per la mort d'una jove a ganivetades a Tarragona el 2014. La fiscal manté la petició de la condemna més dura del Codi Penal per a l'acusat perquè considera que és "inqüestionable" que Stanislav R. va atacar sexualment Meritxell Vall –la tarragonina de 32 anys que vivia en una tenda de campanya a prop del camp del Nàstic– i després, per ocultar l'agressió, la va matar després d'ocasionar-li un "patiment inhumà i innecessari". El processat, que el primer dia de judici va admetre haver matat la noia, però no violar-la, ha aprofitat l'últim torn de paraula per demanar perdó a la família.

Els fets es van produir la nit del 9 d'octubre del 2014 i han arribat a judici en plena polèmica social i política sobre la màxima pena del Codi Penal espanyol, fins al punt que la fiscal ha exposat que no ho entraria a valorar i s'ha expressat així davant la secció segona de l'Audiència de Tarragona: "A nosaltres, com a aplicadors del dret, ens correspon aplicar les lleis, no fer-les". Ha reblat que "aquesta pena va ser introduïda pels legisladors a través dels representants legals de tota la societat". Ras i clar: "És al Codi Penal, hem de deixar a banda la resta", ha conclòs.

El crim es va fer de nit, en un lloc aïllat, quan l'acusat sabia que la víctima estaria sola i li va clavar, que hagin pogut comptar els forenses, 30 ganivetades. Cap d'elles li va causar la mort, sinó la suma de totes, que la van dessagnar. El cos el va trobar la mare de la víctima, que patia perquè no sabia res de la seva filla, una setmana després. Estava en tan mal estat que els forenses tampoc han pogut determinar si es va produir una violació. Per això finalment la fiscal demana agressió sexual en grau de temptativa.

L'acusat va admetre el primer dia de judici que va matar la noia, però va mantenir que les relacions sexuals van ser consentides. Aquest dijous, aprofitant el seu últim torn de paraula abans que acabés el judici, ho ha tornat a dir i ha traslladat a la família que ho sentia.

La fiscal aprecia també els agreujants de premeditació, acarnissament i abús de superioritat i rebutja l'atenuant de confessió, com demana la defensa. El ministeri públic diu que és "parcial", perquè no inclou l'agressió sexual, i recorda que es produeix quan ja "no té més remei" i amb l'única "finalitat d'esquivar la presó permanent revisable", davant la contundència de les proves presentades.

També rebutja que cometés el crim sota els efectes de l'alcohol perquè, si bé ha quedat provat que l'acusat bevia cervesa fins i tot al matí, entén que això no hauria afectat les seves facultats. La defensa, en canvi, demana cinc anys per homicidi perquè "no hi ha ni una sola prova directa" contra el seu client, ha dit l'advocat.

stats