Un catequista dels Escolapis, denunciat per abusos a tres nenes

Tres mares d'Alella asseguren que l'orde els va prometre l'any 2010 que l'apartaria del tracte amb nens i ara han sabut que tornava a estar vinculat a la catequesi a Balaguer

Tres famílies d'Alella han denunciat ara un cas d'abusos a menors d'edat que en el seu moment havia quedat amagat per un acord entre els afectats i l'Església, que sis anys després consideren que no es va respectar.

El cas, avançat aquest matí per RAC1, es remunta a l'any 2010. Segons han confirmat a l'ARA fonts dels Mossos d'Esquadra, tres mares van denunciar aquest mes de juny que en aquell moment, quan van detectar els abusos a les seves filles –les nenes descrivien tocaments d'un mossèn catequista–, van posar-ho en coneixement dels responsables eclesiàstics. Se'ls va garantir que l'home seria apartat del tracte amb criatures i va desaparèixer del poble. A Alella el cas va quedar tancat sense la intervenció de la policia ni la justícia.

Aquest any, però, arran de les notícies que han anat sortint a la llum a partir del cas de Joaquín Benítez als Maristes, aquelles tres mares s'han volgut assegurar que el tracte s'havia complert. Per això van fer indagacions i, per a la seva sorpresa, van descobrir que l'home que elles havien denunciat el 2010 tornava a estar vinculat a la catequesi, ara a Balaguer.

Aquests són els fets que les famílies han denunciat als Mossos d'Esquadra, que han citat a declarar el denunciat perquè els casos d'Alella no han prescrit: ni han passat 20 anys ni les nenes són majors d'edat. L'home, però, no va voler declarar a la comissaria i ara haurà de ser el jutge qui el citi com a investigat.

Des de l’orde de l’Escola Pia de Catalunya han reaccionat a la polèmica argumentant "desconeixement", però deixant clar que això no els eximeix de reconèixer responsabilitats, i ja s'ha decidit apartar el religiós de forma preventiva de qualsevol activitat. 

Asseguren que el denunciat va estar vinculat a la parròquia d'Alella, que depèn de l'arquebisbat de Barcelona, entre els anys 1992 i 2010 i que hi va impartir sessions de catequesi. Segons aquest relat, el 2010 el rector de la parròquia va informar l’arquebisbat que tres famílies li havien "expressat el seu malestar per alguns comportaments del religiós".

La decisió que es va prendre, en aquell moment, va ser cessar el denunciat com a adscrit a la parròquia perquè consideraven que no podia estar en contacte amb nens, tal com corrobora l'arquebisbat de Barcelona.De fet, l'arquebisbat ha subratllat en un comunicat que "va notificar oportunament" als superiors dels Escolapis l'expulsió del presumpte agressor, que ara té 76 anys. A més a més, afegeix que va actuar "amb la màxima celeritat i, després del procediment canònic instat d'acord amb la Santa Seu, el llavors cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va signar el decret en el qual imposava al religiós la sanció prevista pel dret canònic". Aquesta sanció l'"apartava definitivament de tota pastoral parroquial i li prohibia qualsevol activitat que impliqués contacte directe amb menors".

La responsabilitat última, per tant, va recaure a l'orde de l'Escola Pia, i és aquí on comença l'embolic, perquè l'home va passar, el 2011, a fer de coordinador dels pares i mares que fan catequesi a l’Escola Pia de Balaguer. Tant la direcció d’aquest centre com l'actual Congregació Provincial de l'Escola defensen que no tenien coneixement de la situació del religiós – no els va ser comunicada per l'anterior provincial, que va morir a principi d'aquest any– i que ara estan recopilant tota la informació possible per fer una anàlisi de la situació i actuar en conseqüència. La Congregació, diu, s’ha posat en contacte amb les famílies i a disposició de la justícia per al que sigui necessari.

En la mateixa línia, el Bisbat d'Urgell ha assegurat que desconeixia la situació canònica de l'escolapi que feia de coordinador de catequesi a l'Escola Pia de Balaguer, en un comunicat recollit per l'ACN en què subratllat que no tenia constància que l'arquebisbat de Barcelona l'hagués apartat de qualsevol activitat. El bisbat assegura que l'activitat de l'acusat a Balaguer "s'ha delimitat exclusivament a l'àmbit escolar" i afirma que "no ha tingut coneixement de possibles irregularitats ni tampoc ha rebut cap denúncia al respecte".

Més continguts de