Societat 19/05/2015

Les cèl·lules que planten cara al càncer

Científics de la Universitat de Cambridge publiquen un vídeo que mostra, en 4D, la batalla entre els glòbuls blancs i les cèl·lules cancerígenes

Ara
2 min

BarcelonaPatrullen incansables pel nostre organisme, assegurant-se que tot està en ordre, i si detecten un element hostil, l'ataquen. Els malalts de càncer tenen com a aliats la radioteràpia o la quimioteràpia, però en els primers estadis la malaltia només pot avançar si aconsegueix vèncer els glòbuls blancs, els encarregats d'identificar les cèl·lules cancerígenes i destruir-les. Ara, i per primera vegada, un vídeo en 4D mostra en detall la cruesa d'aquesta guerra.

El vídeo, de la Universitat de Cambridge, mostra la batalla entre els limfòcits (de color verd o taronja) i les cèl·lules cancerígenes (blaves). De limfòcits n'hi ha milers de milions en el nostre organisme. La seva missió és crucial: mantenir-nos sans i, per tant, vius. En el vídeo es mostra no només aquesta important tasca, sinó també com en són d'eficients, detectant la cèl·lula sospitosa, comprovant si és bona o dolenta i, un cop satisfets que l'organisme aliè és dolent, enverinant-lo fins que mor.

Els glòbuls blancs no només destrueixen cèl·lules cancerígenes, sinó també cèl·lules normals que han resultat infectades per un virus. Gillian Griffits, catedràtic de l'Institut de Recerca Mèdica de la Universitat de Cambridge, i autor principal de l'estudi, remarca que "dintre de cadascun de nosaltres s'amaga un exèrcit d'assassins en sèrie la funció principal del qual és matar i tornar a matar. Aquestes cèl·lules patrullen pels nostres cossos, identificant i destruint cèl·lules cancerígenes o bé infectades per un virus, i ho fan amb una precisió i eficiència remarcables". Una precisió i una eficiència que queden de manifest en aquest vídeo, una dramàtica mirada al fascinant funcionament del nostre sistema immunològic.

stats