Societat 20/06/2013

Protecció Civil alerta d'episodis de fortes pluges a la Vall d'Aran divendres al migdia, i demana precaució

Només queden 53 persones desallotjades de casa seva a tota la Vall, 26 abonats a Viella sense llum, i només Arties es manté sense subministrament d'aigua potable

Ara
2 min

BarcelonaProtecció Civil de la Generalitat demana precaució als veïns de la Vall d'Aran perquè demà, en especial a les hores centrals del dia, hi haurà fortes tempestes amb quantitats d'aigua importants en poca estona. Per això mantenen el pla Inuncat en fase d'alerta –dimarts era d'emergència– i alerten del perill de fer activitats a l'entorn dels rius i les rieres.

Els responsables de les conques han valorat els possibles riscos per a aquest divendres a partir de les dades disponibles de cabals als rius i embassaments, dels valors de gruixos de neu disponibles a cotes altes i de les precipitacions previstes. Així, si les precipitacions són d'intensitat i acumulació moderada no s'esperen danys ni afectacions, mentre que a partir de valors de 40 l/m2 aproximadament (durant tot l'episodi) podria haver-hi risc un altre cop pel creixement dels cabals. Tot i l'alerta, els valors de precipitació previstos no haurien de superar en principi els 40 l/m2, segons expliquen des de Protecció Civil.

Pel que fa a les xifres, només queden 53 persones que segueixen sense poder tornar a les seves cases a la Vall d'Aran arran de les inundacions i el desbordament dels rius de dimarts, com a conseqüència de les intenses pluges caigudes a la zona i el desglaç. Segons ha informat Protecció civil, són 27 a Bossost, 20 a Les, 15 a Viella, 4 a Aubèrt i 2 a Arties.

D'altra banda, ja només queda tallada completament la N-230 de Les fins a la frontera francesa. Aquest dijous, la N-230 de Viella a Bossost i Les s'ha obert de manera provisional per a vehicles lleugers, igual que la C-28, tant de Viella a Arties com d'Arties a Salardú.

Finalment, 26 abonats de la població de Viella continuen sense llum –els únics–, mentre que ja tota la Vall ha recuperat el subministrament d'aigua potable, amb l'excepció d'Arties.

Al Pallars Sobirà la situació ja s'ha normalitzat, pel que fa als serveis bàsics.

stats