Treballadors i TMB no eviten la vaga de metro de demà després de més de sis hores de reunió

El comitè de vaga assegura que la negociació "està trencada"

Els treballadors del metro i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) no han aconseguit un acord que eviti la vaga de dimecres, després de més de sis hores de reunió. El desacord va quedar clar a la sortida de la trobada a la Secretaria de Treball de la Generalitat –que ha estat mediadora–, on van negociar-hi entre les 20.30 i les 03.00 h, aproximadament.

El portaveu del comitè de vaga, Óscar Sánchez, va declarar als periodistes que l'empresa vol que l'acord entri en vigor quan se signi el conveni col·lectiu, mentre que els treballadors voldrien aplicar-lo immediatament després que es desconvoqués vaga. "No es pot signar un acord que no se sap quan entrarà en vigor", va insistir. No obstant això, el director del metro, Marc Grau, va declarar poc després que l'empresa estaria disposada a aplicar de forma immediata algunes de les mesures.

Distància entre les dues parts

Grau va assegurar que "les propostes plantejades superaven amb escreix la capacitat legal i pressupostària" que marquen els pressupostos generals de l'Estat. També va explicar que el principal escull han estat les mesures econòmiques, i que la proposta que van defensar aquesta vegada els sindicats en la reunió era diferent de la que havien plantejat inicialment, perquè incloïa "termes que no s'havien abordat en trobades anteriors o que havien estat rebutjats".

"La distància entre les dues parts en aquest moment l'hem vist molt difícil de salvar i, malauradament per als treballadors i els ciutadans, no ha estat possible aixecar la vaga", va lamentar.

La negociació, trencada

Minuts abans, Óscar Sánchez va dir que "la negociació està trencada" i va donar gairebé per feta la vaga de dimecres. A més, va recordar que els vaguistes tenen cada vegada menys temps per convocar les assemblees que haurien de ratificar un acord.

"No ens ha quedat altre remei que donar una altra vegada per tancada la negociació", va apuntar Sánchez, que va afegir que dimecres es concentraran a la plaça Sant Jaume a partir de les 10 hores. També convocaran pròximament una assemblea per abordar futures actuacions, que podrien incloure noves mobilitzacions.

Manifestació dels vaguistes

Poques hores abans de la convocatòria de la nova reunió de mediació més d'un miler de treballadors del metro es van manifestar dilluns a la tarda des dels Jardinets de Gràcia fins a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, convocats pels sindicats de TMB, coincidint amb la vaga. La protesta va començar a dos quarts de cinc i va acabar dues hores i tres quarts més tard.

Les principals proclames de les pancartes dels manifestants feien referència als directius, a qui exigien que facin públic el seu sou i se'l rebaixin. A la protesta es van sentir crits de " Colau, escolta, el metro està en lluita" i " Jo vull cobrar el que diu la Colau". Un representant del comitè de vaga, Jordi Díez, va criticar que la directiva de TMB hagi filtrat uns sous "totalment falsos" per posar-los l'opinió pública en contra. A més, va assegurar que cobren molt poc comparat amb els maquinistes de Renfe, o FGC i que tenen una gran responsabilitat en la seva feina. Els treballadors també van cridar "mentiders" i "no manipuleu" als periodistes.

Colau respon Hoffman

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurat ahir que la vaga de TMB no ha afectat el Mobile World Congress i va reconèixer que li sap "molt greu" que el congrés hagi començat amb una vaga del metro, però que "són coses que passen" en una gran ciutat. En una visita al congrés va dir que "l'ajuntament ha fet tots els esforços possibles per presentar les millors propostes que ha pogut dins d'un marc pressupostari i legislatiu determinat" però que tenen "un límit" més enllà de la seva "voluntat política".