SOCIETAT
Societat 27/12/2011

El Síndic de Greuges avisa que al centre d'estrangeria de la Zona Franca es donen condicions per al maltractament

Rafael Ribó demana que s'actuï d'urgència perquè no es converteixi en un centre penitenciari

Efe
3 min

BarcelonaEl Síndic de Greuges ha avisat aquest dimarts que al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona es donen condicions perquè pugui haver-hi maltractaments, com l'amuntegament d'interns, i ha demanat que s'actuï amb urgència perquè no es converteixi, sense ser-ho, en un centre penitenciari.

El Síndic Rafael Ribó ha llançat aquesta advertència en roda de premsa, després de lliurar al Parlament l'informe anual sobre la tortura, que ha elaborat en la seva condició d'Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura.

Ribó ha assenyalat que cal solucionar "amb urgència" la situació d'aquest centre d'internament d'estrangers, perquè, malgrat que no hi ha pogut entrar ni ha rebut informació oficial per part de la delegació del govern a Catalunya, "està més que demostrat", segons el seu parer, que existeixen condicions que "segur" que permeten l'existència de maltractaments.

A preguntes dels periodistes, Ribó ha assenyalat que arran de les queixes rebudes sobre el tracte als interns, alguns dels quals van protagonitzar vagues de fam, i després de la mort d'un dels immigrants, es va dirigir al llavors delegat del govern, Joan Rangel, per demanar-li informació sobre la situació del centre de la Zona Franca.

El Síndic ha denunciat que Rangel no només no li va autoritzar visitar al centre –ja que necessita un conveni amb el Defensor del Poble, que és el competent en aquesta matèria–, sinó que li va respondre amb el "silenci més absolut".

Ribó ha assenyalat que li consten "indicis", "queixes" i "suposicions" suficients per afirmar que està "més que demostrat" que al centre de la Zona Franca hi ha dèficit, com a l'àrea d'alimentació i sobretot per l'"amuntegament" dels interns.

Per aquest motiu, ha demanat que s'actuï amb urgència per evitar que aquest centre es converteixi a la pràctica en un centre penitenciari, sense tenir aquesta condició.

A més, ha lamentat la "nul·la col·laboració" de Rangel –que va dimitir per presentar-se a les llistes del PSC a les eleccions generals– i ha avançat que ja s'ha posat recentment en contacte amb la seva successora, Montserrat García Llovera, si bé encara no ha obtingut resposta.

En canvi, Ribó no ha tingut cap obstacle en l'últim any per visitar sense previ avís 17 instal·lacions, com centres penitenciaris, comissaries de policia i centres de justícia juvenil i de protecció de menors, per intentar trobar fallades i proposar mesures de precaució per evitar possibles casos de tortures o maltractaments.

Segons Ribó, en aquestes visites ha pogut constatar insuficiències en el sistema de videovigilància a les presons i en la identificació dels funcionaris de presons i que als centres juvenils la seguretat la duen a terme empreses de seguretat privada sense formació específica.

També ha advertit que hi ha retards en la notificació al jutge de l'adopció de mesures coercitives als presos, o que en algunes comissaries hi ha demores a l'hora que els detinguts puguin tenir accés a la seva assistència lletrada.

També ha constatat fallades d'higiene i alimentació a l'àrea de detinguts de la comissaria central dels Mossos d'Esquadra, a les Corts, a causa del "desgast", així com la falta d'espai en les àrees de detinguts de la Guàrdia Urbana de Barcelona i d'altres policies locals catalanes.

Per aquest motiu, ha recomanat que els detinguts per la Guàrdia Urbana i les policies locals vagin directament a les comissaries dels Mossos d'Esquadra.

També ha recomanat que s'incrementi la instal·lació de càmeres de videovigilància –que gravin imatge i so– a les presons catalanes, sobretot a les àrees de registres i d'aïllament, així com en els furgons policials de trasllat de detinguts, i que tots els funcionaris de presons vagin sempre identificats.

stats