Uns 200 centres impulsen el primer congrés per repensar i visibilitzar l'educació pública

Debatran durant un any sobre currículum, innovació, formació, inclusió i model públic

No serà un congrés clàssic, amb un parell de dies dedicats a ponències i taules rodones d'experts. El primer Congrés d'Educació Pública a Catalunya, que comença aquest dissabte al Teatre Nacional de Catalunya, té molts elements que el fan inèdit: primer, el protagonisme i l'organització recau en els 200 centres educatius públics del país (des d'escoles bressol fins a instituts, escoles i centres d'educació especial) que s'hi han apuntat. Durant pràcticament un curs escolar faran pinya per "visibilitzar davant la societat i l'administració" la tasca que fan diàriament, "repensaran" el paper que ha de tenir l'educació pública al país i plantejaran quines condicions necessiten per assolir-lo.

En un moment d'ebullició educativa, en què apareixen tota mena d'iniciatives i programes a les escoles, el Congrés vol "fer visible" el capital de l'educació pública. "Si ens agrupem, serem més importants que no si cadascú es dona a conèixer en el propi entorn", explica Joan Domènech, un dels promotors de la trobada. S'han organitzat de manera que des d'ara i fins al mes de maig, quan se celebrarà la jornada final del Congrés i es presentaran les conclusions finals, es trobaran en una cinquantena d'actes per abordar els cinc eixos centrals que han acordat: currículum, organització i avaluació (octubre); innovació, transformació i emancipació (novembre); formació inicial i permanent (desembre/gener); inclusió i equitat (febrer), i model d'educació pública (març). "Volem repensar el model que tenim i el paper que podem jugar dins del sistema educatiu, i veure les condicions que fan possible mantenir el model", assegura Domènech.

El Congrés arriba en un any especialment sensible en el sector educatiu. La comunitat educativa alerta des de fa temps que falten recursos al sistema, i per ara no està gens clar si el Govern podrà tenir nous pressupostos de cara al 2020 per fer front als reptes més urgents del sector, com el desplegament del decret d'escola inclusiva. A més, durant aquest curs escolar també s'ha d'aprovar un decret de l'escola concertada, i el Govern ja ha dit que vol suprimir les subvencions a les escoles que segreguin per sexe o per motius socioeconòmics, cobrant quotes "desproporcionades". Però tot i el context, des del Congrés asseguren que no són una "plataforma reivindicativa" i que volen "fugir de la cultura de la queixa". "Ens fixem en nosaltres. I nosaltres diem: aquesta és l'escola que volem i aquestes són les línies d'actuació que hem de seguir perquè els projectes tinguin continuïtat", apunta Domènech.

Encara que el Congrés doni el tret de sortida dissabte, el projecte estarà obert durant tot el curs perquè els centres o persones individuals que vulguin s'hi sumin. La iniciativa està autofinançada amb les aportacions dels mateixos centres i, malgrat que és autònom de qualsevol entitat, s'organitza sota el paraigua de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya.