Societat 09/07/2019

Obres en un terç dels centres públics de Barcelona

L’Ajuntament i la Generalitat posen 7,2 M€ per rehabilitar i ampliar 77 equipaments durant l’estiu

Laia Vicens
3 min
Un terç dels centres públics de Barcelona estan en obres aquest estiu

BarcelonaJa no hi ha alumnes fent classe a les escoles i els instituts, però això no vol dir que no hi hagi activitat: un terç dels centres públics de Barcelona estan en obres aquest estiu. En total, seran 92 els centres que tindran paletes aquests mesos: en 77 centres les obres s’acabaran abans de començar el curs, mentre que en 15 més els projectes són de continuïtat i s’allargaran més temps. Les obres d’aquest estiu tenen una inversió de 7,2 milions d’euros (5,8 els posa l’Ajuntament i 1,3 el departament d’Educació) i serviran per rehabilitar 59 centres que ja existeixen i per redistribuir o ampliar-ne 18 més per necessitats d’escolarització, és a dir, col·locar mòduls prefabricats o convertir espais comuns en aules.

Els responsables del Consorci d’Educació de Barcelona van explicar ahir que les obres s’han ajustat tant com s’ha pogut al calendari escolar per no interferir en el funcionament dels centres. Tot i això, algunes famílies han lamentat que les obres coincideixin amb els casals i els esplais d’estiu. Per exemple, l’Associació de Famílies de l’Escola Xirinacs ha mostrat el seu “total descontentament amb la gestió de les afectacions” i amb “l’incompliment del compromís” del Consorci. Si bé primer se’ls va dir que podien fer el casal fins a finals de juliol, ara l’administració els ha avisat que els mòduls prefabricats arribaran a mitjans d’aquest mes i, a causa d’això, el casal s’haurà de traslladar durant dos dies fora de l’escola.

Com a l’Escola Xirinacs, també es faran obres d’ampliació per necessitats d’escolarització en deu escoles més de la ciutat (9 Graons, Entença, Gaia, Teixidores, 30 Passos, Auditori, La Flor de Maig, Els Llorers, Ferran Sunyer i Anglesola), tres instituts escola (Arts, El Til·ler i Oriol Martorell) i tres instituts (Tecnològic, Joan d’Àustria i 22@). Totes aquestes obres tenen un pressupost total de 2,6 milions d’euros.

En la majoria de casos, però, les obres són per reformes, ampliacions i millores. Això inclou, per exemple, tornar a pintar els centres (les escoles Collaso i Gil, Orlandai, Àngels Garriga, Escola de les Aigües, Mas Casanovas i Dovella), reformes a la cuina (Les Corts), millores en eficiència energètica (en 17 equipaments entre escoles i escoles bressol), millores TIC (Diputació, Mercè Rodoreda, La Palmera i Nabí) o reformes dels lavabos, com a l’Institut Verdaguer, entre altres actuacions. La majoria d’aquestes obres estaran a punt per a l’inici de curs, i han comportat una inversió de 4,5 milions d’euros.

A més, el Consorci aprofitarà el període de vacances escolars per augmentar el ritme en 15 obres en escoles i instituts que continuaran un cop comenci el curs 2019-20, entre les quals hi ha el que es coneix com a grans RAM (reformes, ampliacions i millores), que ara estan en marxa a les escoles Ignasi Iglésias i La Mar Bella, on s’estan ampliant les instal·lacions, i Baldiri Reixac, on s’estan renovant els espais exteriors, amb un pressupost total d’11,2 milions.

Més obres que s’allargaran

També formen part d’aquest grup els sis centres que, gràcies a una inversió d’11,4 milions d’euros a través del Pla de Barris, estan millorant alguns espais, com la sala polivalent de l’Escola Turó de Roquetes, la sala d’actes de l’Escola Bàrkeno o la reforma parcial a l’Institut Rambla Prim.

La major part del pressupost (34,5 milions d’euros) se l’enduen les obres de nova construcció. Quatre centres ja estan en marxa (les escoles Anglesola i La Maquinista, l’Institut Angeleta Ferrer i l’escola bressol Germanetes), malgrat que no començaran encara el curs que ve, i en tres casos més ja s’ha aprovat el pressupost (l’Escola 30 Passos i els instituts Sagrera i Vallcarca). Així, els únics centres que començaran el curs amb una nova instal·lació són l’Escola de Formació Professional de Mitjans Audiovisuals (EMAV), al districte de Sants-Montjuïc, i l’Institut Maria Espinalt, a Sant Martí.

stats