Societat 03/12/2013

Les dones són millors en les habilitats socials i la memòria, i els homes, en coordinació i percepció

Un estudi de la Universitat de Pennsilvània mostra les diferències entre els circuits neuronals dels homes i les dones

Ara
2 min
El cervell d'homes i dones mostra connexions diferents / PNAS

BarcelonaEls científics de la Universitat de Pennsilvània han fet més de mil exploracions cerebrals per confirmar el que molts haurien conclòs fa temps: que hi ha diferències entre el cablejat del cervell femení i el del masculí. Així ho mostren els mapes de circuits neuronals presentats dins de l’estudi que s’ha publicat a la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences', l'acadèmia de Ciències dels EUA.

El cervell femení presenta més connexions entre l’hemisferi dret i l’esquerre, mentre que en el cervell masculí les connexions són, en la majoria dels casos, més abundants i fortes entre la part davantera i la posterior.

Ragini Verma, investigador de la Universitat de Pennsilvània, reconeix que la gran sorpresa va ser descobrir que la troballa lligava amb vells estereotips de la societat. Els homes presenten més facilitats per a la percepció i per a la coordinació d’accions físiques, mentre que les dones mostren més habilitats socials i memòria.

“Si ens fixem en estudis funcionals, la part esquerra del cervell està enfocada al pensament lògic, i la dreta, al pensament intuïtiu. Per tant, si hi ha una tasca que implica combinar aquests dos pensaments, les connexions neuronals femenines estan més predisposades a fer-ho”, ha explicat Verma. “Les dones, en general, són millors pel que fa al pensament intuïtiu, i tenen més facilitats per recordar”, ha afegit l’investigador.

“Els homes presenten més connexions entre el cerebel (part posterior del cervell que resulta vital en el control motor) i la part davantera. Per aprendre a esquiar un home té més facilitat per fer-ho”, ha afegit Verma sobre els resultats majoritaris en homes.

L’estudi també revela que les diferències entre les connexions neuronals en els cervells d'homes i dones s’evidencien entre els 14 i els 17 anys.

Segons ha explicat Ragini Verma al diari britànic 'The Guardian', aquests mapes tenen la finalitat d’explicar si trastorns cerebrals com l’esquizofrènia i la depressió estan relacionats amb anormalitats en la connectivitat cerebral.

“Aquest estudi no només ens ajuda a entendre més bé les diferències entre el pensament d'homes i dones, sinó que a més ens dóna una visió mes clara de les arrels dels trastorns neurològics, que sovint estan relacionades amb el sexe”, ha explicat el coautor de l’estudi, Ruben Gur.

L’estudi s’ha realitzat amb 428 homes i 521 dones d’entre 8 i 22 anys.

stats