Societat 29/03/2013

"Si beus 6 cerveses, el risc d'accident es multiplica per 80": seguretat viària per a 'ni-ni'

Els Mossos d'Esquadra fan cursets per prevenir la conducció sota els efectes de l'alcohol amb joves que ni estudien ni treballen

Acn
2 min

FigueresUna vintena de joves estan asseguts formant rotllana. A l'espai que queda buit al centre, hi ha una moto de joguina. Dos dels nois es posen unes ulleres especials que distorsionen la visió. S'hi veuen tan poc com si haguessin begut molt d'alcohol. Després, agafen la moto de joguina i proven de donar una volta al cercle que deixen els altres joves. Ho mig aconsegueixen, fent tentines. Però acabaran tenint un 'accident'. El company del ferit amb prou feines pot veure els números del seu mòbil per trucar a emergències. I quan intenta ajudar el seu company, li costa mantenir-se dret.

Aquesta situació, tot i produir-se en una sala de Figueres, en simula una altra que pot ser molt real i passar a peu de carretera. L'exercici forma part d'un projecte engegat pels Mossos d'Esquadra, conjuntament amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, per conscienciar els joves 'ni-ni' –que ni estudien ni treballen– sobre els riscos que suposa agafar el volant després de consumir alcohol i drogues.

Els Mossos d'Esquadra han engegat aquest projecte per conscienciar els joves 'ni-ni' sobre els perills d'agafar el volant després d'haver consumit alcohol i drogues. L'objectiu principal és el de canviar actituds d'un col·lectiu que, sovint, "es troba perdut i necessita guies que els acompanyin", explica un dels coordinadors de la iniciativa, l'agent Ramon Cos.

Aprendre un ofici i a anar pel món

La iniciativa s'emmarca dins el projecte Okup'Alt, estrenat fa tres anys perquè els 'ni-ni' d'entre 16 anys i 25 anys de la comarca aprenguin un ofici (poden sortir-ne amb nocions bàsiques per ser paletes, lampistes, administratius...). Però el programa també vol contribuir a modelar les seves actituds. I aquí és on s'emmarquen les xerrades dels Mossos d'Esquadra. Els agents deixen de banda la teoria i fan interactuar els joves amb tota mena d'objectes. Per exemple, els fan passar un ou d'un a l'altre perquè siguin conscients del perill que es pot trencar, i a partir d'aquí, traslladar aquest risc a la carretera.

"El món de la frustració actual ens el trobem amb aquest grup, no estan adaptats a la situació actual, es troben perduts i necessiten guies que els acompanyin", diu l'agent Cos. Al llarg de la sessió, els joves 'ni-ni' van prenent consciència de tots els riscos que suposa un còctel (el de carretera, alcohol i droga) que pot arribar a ser mortal.

I és que els agents aprofiten els jocs i exercicis per anar-los llançant missatges que els facin reflexionar. Per exemple, mentre els joves es van passant d'un a l'altre les ulleres que distorsionen la visió, els mossos els diuen: "Si t'arribes a beure sis cerveses i després agafes la moto o el cotxe, el risc d'accident es multiplica per vuitanta".

Els tres passos del 'PAS': Protegir, Avisar, Socórrer

Al final de la sessió, els agents analitzen l'impacte que han tingut els seus missatges. "Per l'edat i per l'ambient en què es mouen, són joves que poden oblidar el risc, i nosaltres volem canviar-ho", concreta Ramon Cos.

Joves que abans deien que si tenien un accident no avisarien mai els pares, ara canvien d'opinió. I altres ara ja saben com s'ha d'actuar en cas de sinistre. "Si caus amb la moto i portes un acompanyant, el primer que has de fer és protegir la zona per evitar que passin més accidents, després avisar a emergències i socórrer la persona que s'ha fet mal", explica la Judith Costa, de 17 anys.

stats