Societat 01/02/2016

Un filferro a l'alçada del coll: ciclistes i corredors tornen a denunciar trampes als camins

Troben filferros amb pues lligats a dos arbres a banda i banda del carril

Arnau Garcia
2 min
Filferro amb punxes lligat entre arbre i arbre a l'inici d'una trialera a la serra de Rosselló

BarcelonaUn grup de ciclistes ha denunciat davant els Mossos d'Esquadra la presència de trampes perilloses per a ciclistes en una ruta de BTT de la població lleidetana de Rosselló (Segrià), que forma part d'un vedat de caça. Expliquen que han detectat un filferro amb pues lligat entre dos arbres ubicats a una banda i l'altra d'un camí que travessen amb la bici, a un metre del terra, perillosament a prop del coll si es va en bicicleta i s'hi ensopega. Afegeixen que altres vegades han trobat també troncs i pedres que obstaculitzen el pas d'una serra també freqüentada per corredors.

Tot i haver establert un calendari per evitar la coincidència de ciclistes, corredors i caçadors –aparent causa del conflicte– el problema persisteix. El punt més extrem d'aquests enfrontaments es va produir el desembre passat, quan un caçador va encanonar un jove ciclista de 17 anys.

El regidor d'Esports de Rosselló, Joan Andreu Urbano, ha explicat a l'ACN que el consistori va estipular que els dijous, els diumenges i els festius, la serra podria ser utilitzada principalment pels caçadors, ''ja que legalment hi tenen tot el dret'', i que els ciclistes mirarien de no anar-hi per no entorpir la cacera. Molts dels usuaris de la ruta no s'han assabentat d'aquest repartiment de dies, i això podria explicar que segueixi havent-hi problemes.

Els Mossos d'Esquadra estan investigant qui hi ha darrere de les trampes, i també miren d'aclarir l'episodi de les amenaces al jove ciclista. Els agents confien que amb la finalització de la temporada de caça a finals de febrer aquesta problemàtica vagi a menys, però recorden que com que la serra en qüestió és titularitat de l'Ajuntament, és des d'aquesta institució d'on s'ha de concretar i regular-ne l'ús per decidir si es vol que sigui un parc urbà o un vedat de caça.

Un conflicte que acumula més episodis

Al mes de desembre, un veí de Bescanó –membre del Centre Biker Gironava denunciar que havia ensopegat amb una trampa de ferro enterrada al terra. El gerent de l'empresa, Isidre Mor, va explicar que "és un lloc per on acostuma a passar molta gent corrent i en bicicleta, la trampa s'ha col·locat per fer mal" i va narrar que no tenien constància de casos semblants al gironès, "només a Galícia o altres zones del nord de l'estat espanyol".

El 2009, però, ja s'havien trobat claus enterrats sota terra o filferros lligats de punta a punta dels arbres als boscos del voltant de Saus, Vilaür, Camallera i Vilopriu. En aquella ocasió, a més, es va trobar una nota escrita a mà i penjada d'un arbre on es feia referència als suposats sorolls i molèsties que comportaven el pas d'aquests vehicles per la zona.

stats