Societat 16/08/2012

La borrasca tropical 'Gordon' podria afectar la Península la setmana que ve

El cicló tropical està agafant un trajectòria poc habitual i podria provocar vents sostinguts de més de 100 km/h a les Açores a les acaballes del cap de setmana. És altament improbable que afecti el Mediterrani

Miquel Bernis
2 min
Trajectòria prevista de la tempesta tropical Gordon

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } La temporada d'huracans està arribant al seu punt àlgid a l'Atlàntic, i els serveis de vigilància nord-americans acaben d'anunciar la formació de la vuitena borrasca tropical de l'any. Tot seria normal si no fos perquè en aquest cas la trajectòria prevista no serà cap al Carib, Centreamèrica o l'Atlàntic Nord, sinó direcció Europa i Àfrica. La borrasca 'Gordon' té poc definida la seva trajectòria, però el més segur és que entre diumenge i dilluns afecti les Açores. Allà els vents sostinguts podrien ser de més 100 km/h i les pluges descarregarien amb intensitat. A partir d'aquí, el seu possible camí és més difícil de preveure, però alguns models apunten que es dirigiria cap al nord-oest de la Península.

Quan una borrasca tropical puja de latitud i s'acosta a aigües menys càlides, tendeix a anar perdent propietats fins a convertir-se en una borrasca convencional com les que ens afecten habitualment, per tant, encara està per definir si la borrasca tropical 'Gordon' d'enguany podrà arribar amb vents forts a la Península o si només n'arribaran les restes. El que és altament improbable és que ens afecti al Mediterrani.

No seria el primer cop que es produeix una situació d'aquest tipus. El novembre del 2005 la tempesta tropical 'Delta' també va girar cua cap a Europa i va provocar un fort temporal i greus inundacions a les illes Canàries. Poc abans, aquell mateix any la borrasca 'Vince' també havia afectat Andalusia, en un fet considerat inèdit. L'any passat les illes Britàniques també van rebre els efectes de l'huracà 'Katia', en aquest cas, després de fer la volta per l'Atlàntic nord.

stats