Societat 09/01/2013

Una investigació internacional amb participació catalana identifica un nou gen que influeix en l'obesitat i la diabetis

Aquesta troballa obre la porta a la teràpia gènica contra les alteracions

Acn
1 min

Un equip internacional de científics amb la participació de la investigadora del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG) de la Universitat Autònoma de Barcelona Cristina Mallol ha identificat un gen que regula el metabolisme de greixos i que està implicat en l'aparició de l'obesitat i de malalties metabòliques relacionades, com la diabetis tipus 2. Aquesta troballa obre la porta a la teràpia gènica contra aquestes alteracions.

El gen TRIP-Br2 modula l'emmagatzematge de greix mitjançant la regulació de la despesa energètica i de lipòlisi (el procés pel qual els greixos es degraden –s'oxiden i es metabolitzen– per tal d'obtenir-ne energia). Si es bloqueja l'expressió d'aquest gen, augmenta la lipòlisi i la despesa energètica, i es redueix l'obesitat.

La investigació s'ha fet amb ratolins i s'ha observat que quan es bloqueja aquest gen, els ratolins incrementen la despesa energètica.

La recerca, publicada a la revista 'Nature Medicine', l'han dirigida els investigadors del Joslin Diabetes Center de la Harvard Medical School de Boston, amb la participació de la Universitat de Singapur, el CBATEG de la UAB, l'INSERM de Tolouse, la Universitat de Califòrnia, la de Leipzig, la de Florida i la d'Illinois.

stats