CIÈNCIA
Societat 24/01/2012

Enregistrament pioner d'imatges en viu de com el VIH crea una mena de cavall de Troia per infectar l'organisme

Científics catalans enregistren per primer cop imatges en viu de com el VIH crea "un cavall de Troia" per infectar l'organisme. Els investigadors han fet servir tècniques innovadores de videomicroscòpia per fer-ho possible

Acn
3 min

BarcelonaMitjançant tècniques innovadores de videomicroscòpia, científics catalans han pogut captar el virus de la sida penetrant dins unes cèl·lules del sistema immunitari que es converteixen en un cavall de Troia i faciliten que la infecció proliferi ràpidament dins l'organisme.

L'investigador de l'ICREA d'IrsiCaixa, Javier Martínez Picado, ha explicat a l'ACN que "el virus s'amaga dins les cèl·lules dendrítiques, com si fos un polissó, i accedeix al sistema immunitari per destruir els limfòcits T CD4, els més importants de les nostres defenses". Tècniques innovadores de videomicroscòpia han permès a investigadors de l'Institut de Recerca de la Sida, l'IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social La Caixa, el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), visualitzar per primer cop imatges en moviment que mostren com el virus de la sida, el VIH, penetra dins unes cèl·lules del sistema immunitari anomenades cèl·lules dendrítiques. Un cop dins, aquestes es converteixen en una mena de cavall de Troia que facilita que la infecció proliferi ràpidament dins l'organisme. Conèixer aquesta via d'entrada és essencial per al desenvolupament de noves estratègies terapèutiques per combatre el VIH.

Imatges inèdites

Les imatges obtingudes –fruit d'un estudi recentment publicat a la revista Traffic, liderat pels investigadors Javier Martínez-Picado, d'IrsiCaixa, i María García-Parajo, de l'ICFO, ambdós d'ICREA– mostren que, en primer lloc, els VIHs que es van apropant a la cèl·lula dendrítica s'ubiquen tots en un mateix lloc sobre la superfície exterior de la membrana. A continuació, s'observa com la cèl·lula interioritza els VIHs i els ubica tots dins una vesícula. Emprant tècniques punteres en l'àrea de la biofotònica, l'estudi facilita imatges inèdites d'aquest moviment, i també descriu els diferents tipus de fenòmens físics que faciliten la penetració.

Si un patogen entra en el nostre organisme, les cèl·lules dendrítiques juguen un paper clau en l'activació de la resposta immunitària. La seva funció consisteix a patrullar en l'organisme i capturar els agents infecciosos que ens envaeixen. En condicions normals, una vegada que les dendrítiques han capturat patògens com ara el VIH, les cèl·lules maduren i són capaces de degradar-los i presentar-los a la seva principal diana: els glòbuls blancs anomenats limfòcits T CD4, que generen llavors anticossos específics davant l'agent invasor. No obstant això, el nou descobriment dóna noves pistes sobre com el VIH pot entrar dins les cèl·lules dendrítiques sense ser degradat i fer proliferar la infecció escapant de la ruta habitual de degradació de patògens.

Quan les cèl·lules dendrítiques carregades de virus entren en contacte amb els limfòcits T CD4, en lloc de presentar el virus degradat, alliberen a l'exterior virus que infecten de forma altament eficient els limfòcits T CD4, les principals dianes de la infecció pel VIH. D'aquesta manera, les dendrítiques actuen com a veritables cavalls de Troia, i el seu contacte amb els limfòcits T CD4, que en un principi hauria d'afavorir l'establiment d'una resposta immunitària adequada contra el virus, es converteix en un escenari ideal per a la infecció de noves cèl·lules i la progressió de la malaltia.

Així mateix, l'estudi també mostra que els cavalls de Troia es poden formar amb virus provinents de cèl·lules infectades per VIHs productores de virus, que transmeten els virus sencers cap a cèl·lules dendrítiques.

Conèixer a fons aquest mecanisme és un primer pas per poder desenvolupar en un futur estratègies terapèutiques capaces de bloquejar-lo i combatre, per tant, la infecció per VIH.

stats