Societat 08/06/2021

La ciència torna als carrers i les places de Barcelona

Aquest dimarts comença la segona edició de la Biennal Ciutat i Ciència amb més de 250 actes previstos

3 min
Una edició passada de la Festa de la Ciència

BarcelonaA partir d'aquest dimarts, els barcelonins podran topar amb algun debat de ciència enmig del carrer. L'objectiu de l'Ajuntament de Barcelona és que no hi passin de llarg, sinó que se sumin a tots els actes que hi haurà en més de 40 espais. Xerrades sobre l'alimentació sostenible, discussions sobre els límits ètics de la ciència o sobre el medi ambient interrompran el dia a dia de la ciutat per acostar el coneixement científic als veïns. La segona edició de la Biennal Ciutat i Ciència comença aquest dimarts i s'allargarà fins diumenge, el dia que se celebrarà la Festa de la Ciència al Parc de la Barceloneta, un dels plats forts del calendari. En total, durant aquests sis dies, els 9 comissaris de la Biennal han preparat més de 100 activitats, a les quals cal sumar les 30 que han impulsat pel seu compte els centres de recerca (en el que es coneix com a +Biennal) i els 120 actes de la Festa de la Ciència, dirigits a un públic més familiar. El nombre d'activitats ha crescut respecte a la primera edició, el 2019, així com el pressupost que hi destina l'Ajuntament: s'ha passat dels 400.000 euros als 660.000. I el cartell també llueix: s'hi esperen el premi Nobel de la pau Ernest Kahan, el filòsof Julian Savulescu, la física divulgadora Sonia Fernández-Vidal i la biòloga Donna Haraway, entre d'altres. Tots els actes es poden consultar des de la web de la Biennal.

"La ciència ja pot manipular fetus i la gent sospita que si hi ha prou diners, s'acabarà fent", ha explicat aquest dilluns el regidor de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, per plantejar alguns dels debats que es tractaran aquesta setmana. Seguint en aquesta línia, Subirats també ha recordat que les persones "ja poden viure després de mortes", ja que la tecnologia permet recrear persones a partir del rastre que han deixat a la xarxa. Tot i així, un dels temes en què més interès ha posat l'Ajuntament és el dels límits del sistema alimentari actual, ja que Barcelona és durant aquest any la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible.

Els debats es repartiran per set dels deu districtes de Barcelona, especialment per Ciutat Vella: al Parc de la Ciutadella, a la plaça de Joan Coromines, als Jardins de la Casa de la Misericòrdia, a La Pedrera i al Canòdrom i caldrà apuntar-s'hi prèviament perquè l'aforament serà reduït per culpa de la pandèmia. Tot i així, Subirats ha apuntat que si alguns actes no s'omplen s'hi deixarà entrar més públic sempre que es puguin mantenir les mesures de prevenció. De fet, l'objectiu de l'Ajuntament és "democratitzar la ciència" i oferir-la "sense portes". És per aquest motiu que, seguint l'exemple de la Biennal de Pensament, els actes se celebren al carrer. També amb aquest objectiu d'atraure el màxim nombre de persones s'han plantejat debats allunyats de la "ciència dura" per abordar temes més populars, com "la urgència de combatre l'emergència climàtica" o "debats que va visibilitzar el moviment 15-M, sobre qui i com s'han de prendre les decisions col·lectives".

La Nit de la Ciència

A part de les exposicions, dels debats i de la Festa de la Ciència, un dels actes que més agrada als barcelonins és la Nit de la Ciència, que aquest cop se celebrarà divendres a les 20.00 h. El Born Centre de Cultura i Memòria es convertirà en "l'espai amb la ciència més espectacular, on la música, les arts visuals, la poesia, el live coding, els pecha kucha i l'il·lusionisme guanyaran protagonisme". Segons promet el programa, a la nit hi haurà "un conjunt de propostes nocturnes en els límits de l'art, la ciència i la tecnologia".

El regidor ha explicat que la Biennal no tindrà una gran inauguració oficial amb l'alcaldessa, Ada Colau, ni una gran clausura per evitar que es pugui identificar com un acte de partit. D'aquesta manera volen garantir que la Biennal "perduri" si a les pròximes eleccions no segueixen governant els comuns. Tot i així, Subirats s'ha mostrat convençut: "Això ha vingut per quedar-se", ha dit, i ha destacat que "la ciència és un patrimoni molt potent que té aquesta ciutat, i fins ara no s'expressava gaire".

stats