CANVI CLIMÀTIC
Societat 02/12/2011

La cimera de Durban avança per concretar un fons verd

Mònica L. Ferrado
2 min
Un activista manifestant-se a la cimera de Durban.

L'únic tema que aquests dies mostra senyals d'avançar a la conferència del clima de Durban és la creació d'un fons verd amb què els països rics ajudarien els països en desenvolupament, perquè puguin introduir tecnologia neta. Tal com va manifestar ahir el portaveu de la Unió Europea, el polonès Tomasz Chruszczow a Efe, "es vol un fons operatiu tan aviat com sigui possible, que ajudi a promocionar economies de baix consum de carboni i que contribueixi a la recuperació de l'economia mundial".

Malgrat que tothom està d'acord en el marc global, també hi ha desacords. Per la seva banda, els Estats Units han refusat l'esborrany que ha presentat el Comitè de Transició (encarregat d'elaborar el projecte del fons) perquè considera que el Banc Mundial ha d'actuar d'administrador del pressupost, subjecte a revisions cada tres anys. Europa vol revisar quins països en són mereixedors. A la cimera del clima anterior, a Cancun, es va acordar que s'aportarien un total de 200.000 milions de dòlars anuals a partir del 2020 per facilitar la implantació d'energies netes i combatre el canvi climàtic.

Frustració i impotència

El grup africà, que representa 54 nacions, ha reclamat als països desenvolupats la renovació del Protocol de Kyoto per salvar milions de vides al continent "que menys aporta a les emissions i que més pateix el canvi climàtic", segons el portaveu africà, Seymi Nafo, que es va mostrar "frustrat" davant les reticències del Canadà, del Japó (aliats estratègics per a Àfrica) i altres països a signar la renovació del tractat. "No volen compromisos i carreguen les pressions en els països en desenvolupament", segons Nafo. Els països pobres demanen que el fons verd també inclogui ajuts per adaptar-se al canvi climàtic perquè ja en pateixen les conseqüències. En són exemples les inundacions de l'any passat a Mali, Níger i Burkina Faso i la crisi alimentària a la Banya d'Àfrica.

stats