Societat 19/06/2012

Les cinc claus del nou 'tiquet moderador'

2 min
Les cinc claus del nou 'tiquet moderador'

S'aplica el 23 de juny

El 23 de juny, el dia de la revetlla de Sant Joan, just a la mitjanit entra en vigor la nova taxa farmacèutica, tres mesos després que es publiqués al DOGC, com marca la llei. L'import de la taxa és d'un euro per cada recepta del CatSalut. Els farmacèutics havien demanat endarrerir-ho fins a l'1 de juliol per simplificar els sistemes de facturació.

Fàrmacs exempts

No es graven tots els medicaments. En queden exempts els d'un preu inferior a 1,67 euros, així com els de dispensació ambulatòria, els subministrats directament per un centre de salut i la medicació dels pacients ingressats als hospitals. Tampoc es pagarà pels productes dietoterapèutics, indicats en malalties metabòliques.

A la farmàcia

En el moment de la dispensació, el farmacèutic pot saber, gràcies a la targeta sanitària, si el ciutadà ha de pagar la taxa o si forma part dels col·lectius exempts, que s'actualitzaran mensualment. També podrà consultar si l'usuari ja ha excedit el límit de 61 euros a l'any. El ciutadà podrà sol·licitar un justificant conforme ha abonat la taxa.

Només a Catalunya

L'euro per recepta l'han de pagar les persones ateses als centres sanitaris públics a qui s'hagi prescrit algun medicament amb receptes del CatSalut i que comprin el fàrmac a Catalunya. També el pagaran les persones procedents d'altres comunitats autònomes o d'altres països que hagin estat ateses a Catalunya i a qui s'hagi prescrit algun medicament amb receptes del CatSalut. És a dir, la taxa només s'aplica a totes les receptes emeses i dispensades a Catalunya. Fora d'aquí no s'ha de pagar. Tot i això, no s'espera que els ciutadans vagin a farmàcies de comunitats limítrofes per estalviar-se aquests diners, encara que se'n pot donar algun cas. A la pràctica, aquesta taxa s'aplicarà a través de la recepta electrònica, que ja suposa el 76% del total de receptes del CatSalut.

Màxim de 61 euros

Per no sobrecarregar els malalts crònics, s'ha fixat un límit de 61 euros anuals -5 euros mensuals-, una xifra "assumible", segons el conseller. Es calcula que 127.000 persones no hauran de pagar la taxa perquè formen part de col·lectius exempts. Un 55% són beneficiaris del PIRMI i un 44% cobren pensions no contributives.

stats