Societat 09/05/2012

Les cinc drogues més adulterades l'any 2011

La crisi impulsa el consum d''speed' com a alternativa barata a la cocaïna

Auri Garcia Morera
2 min
El 65% de les pastilles d'èxtasi contenen només MDMA

BarcelonaUn estudi de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) conclou que la taxa d'adulteració de les drogues ha arribat al nivell més elevat dels últims anys, després d'analitzar prop de 3.000 mostres facilitades per consumidors catalans, balears, andalusos i madrilenys.

Aquestes són les cinc drogues més adulterades durant l'any 2011, segons l'estudi d'ABD, que destaca la importància de saber què s'està consumint en realitat:

'Speed'

De les mostres analitzades per l'estudi, tan sols el 3,9% contenien només anfetamina, mentre que en la majoria estava combinada amb adulterants o diluents. En un 16,1% de les mostres presentades com 'speed' no s'hi va trobar rastre d'aquesta substància. Els impulsors de l'estudi destaquen que la crisi ha impulsat el seu consum com a alternativa barata a la cocaïna.

Cocaïna

La cocaïna és una altra de les substàncies més adulterades. Només un 4,7% de les mostres analitzades contenien només cocaïna, mentre que el 16,3% no en tenien gens. L'estudi ressalta que se sol combinar amb diversos adulterants al mateix temps, cosa que fa que els riscos siguin encara més grans, i que el més present és un analgèsic retirat del mercat per la seva toxicitat per al fetge.

Ketamina

Tot i tenir una taxa d'adulteració més baixa, amb un 59,1% de mostres pures, la ketamina preocupa els impulsors de l'estudi per la seva evolució. En ser una legal en veterinària, solia trobar-se amb més puresa, però això ha canviat darrerament. L'ús de la metoxetamina com a adulterant, sense que el consumidor ho sàpiga, suposa un risc important: és més potent i els efectes duren més.

Èxtasi en pols

La composició de l'èxtasi és lleugerament diferent en funció de la forma amb què es ven. De les mostres d'èxtasi en pols, el 62,2% contenien només MDMA i tan sols el 16,6% no contenien cap quantitat de la substància anunciada. El més freqüent és la combinació entre MDMA i diluents, mentre que l'ús d'adulterants és molt reduït.

Èxtasi en pastilles

En forma de comprimits, el percentatge de mostres que contenen només MDMA puja fins al 65%. Per contra, es detecta una presència més important d'adulterants com m-CPP. A més, el 31% de les mostres de pastilles venudes com èxtasi no contenien MDMA sinó altres substàncies.

stats