salut
Societat 26/05/2011

Cogombres procedents de l'Estat espanyol provoquen una infecció mortal a Alemanya

Almenys tres persones haurien mort i més de 200 estarien afectades. De moment es desconeix l'origen concret dels cogombres i s'està investigant si altres verdures podrien haver sigut l'origen, també, d'aquesta infecció

Efe
2 min

BarcelonaUns cogombres procedents de l'Estat espanyol haurien provocat greus infeccions intestinals que han causat almenys tres morts a Alemanya, segons els resultats analítics anunciats avui per la senadora de Salut de la ciutat estat d'Hamburg, Cornelia Prüfer Storks.

Les anàlisis haurien confirmat que el brot d'una soca especialment agressiva del bacteri intestinal Escherichia coli té el seu origen en aquesta verdura procedent de l'Estat espanyol. No obstant això, la senadora ha dit que “la informació sobre el seu origen concret i altres detalls s'està recollint actualment" i ha afegit que les anàlisis es limiten a la ciutat d'Hamburg, i que les seves conclusions no són necessàriament determinants per a altres llocs afectats. "No es pot descartar que altres aliments puguin haver estat també l'origen de la infecció", ha dit Storks.

Mentrestant, experts de la Clínica Universitària de Münster (oest d'Alemanya) han identificat el cep del bacteri intestinal com la variant 0104H4, una mutació poc freqüent del bacteri Escherichia coli, resistent a molts medicaments. "Ara hem d'estudiar si presenta més mutacions que la farien tan perillosa i podrien ser la causa de l'elevat índex de virulència que presenta", ha dit Helge Karch, director de l'Institut d'Higiene i del laboratori per a la Síndrome Urèmica Hemolítica (SUH).

Aquesta síndrome ha provocat la mort d'almenys tres dones, i es caracteritza per insuficiència renal, anèmia hemolítica microangiopàtica, trombocitopènia, defectes de la coagulació i signes neurològics variables. Les tres víctimes, una dona de 83 anys, una altra de 89 i una jove de 24 anys, s'han localitzat al nord d'Alemanya.

L'Institut Robert Koch de Berlín ha informat que hi ha 214 casos registrats de persones afectades amb el SUH, majoritàriament al nord d'Alemanya, i ha fet una crida a la població perquè no es consumeixin tomàquets, enciams i cogombres sense cuinar.

stats