SOCIETAT
Societat 05/06/2012

Un 'coixí intel·ligent' evita l'aparició de llagues en persones que van amb cadira de rodes

El prototip, desenvolupat per la fundació Isidre Esteve i l'Hospital Vall d'Hebron, ha demostrat ser eficaç i ara s'intentarà comercialitzar "al més aviat possible" a un preu assequible

Arnau Nadeu
2 min
El 'coixí intel·ligent' permet evitar la pressió constant i prolongada sobre una mateixa zona del cos / ARNAU NADEU

Barcelona"Estar-se quiet durant tant de temps per curar les úlceres a la pell és gairebé pitjor que la mateixa lesió medul·lar". Amb aquestes paraules, Isidre Esteve, antic corredor de motos que es desplaça amb cadira de rodes a causa d'un greu accident esportiu, descriu un dels principals problemes que pateixen la majoria de persones amb mobilitat reduïda. Un problema, però, que podria deixar-ho de ser ben aviat. I és que la seva fundació, conjuntament amb l'Hospital Vall d'Hebron i l'empresa KH Lloreda, ha desenvolupat un 'coixí intel·ligent' que varia automàticament la distribució de les pressions del cos i evita així l'aparició de llagues a la pell.

La innovadora idea, que de moment es concreta en un prototip, es basa en una superfície dividida en vuit àrees que, mitjançant canvis en la pressió de l'aire que retenen, aconsegueixen repartir les pressions del cos. D'aquesta manera, es pot aconseguir un bon reg sanguini a la zona de la pell que està en contacte permanent amb la cadira de rodes i evitar així l'aparició d'úlceres per pressió. "És el futur dels coixins i l'invent que permetrà millorar la vida de molta gent", assegura el doctor González Viejo, cap de la Unitat de Lesionats Medul·lars de l'Hospital Vall d'Hebron i membre de l'equip que ha fet possible el coixí.

"Per curar les úlceres es necessiten llargs períodes de repòs durant els quals el pacient amb prou feines es pot moure del llit", explica el doctor González. Una situació que comporta, com el mateix Isidre Esteve ha experimentat, que la vida social i laboral de la persona afectada quedi totalment paralitzada. "La nostra voluntat era impedir l'aparició d'aquesta patologia i, a més, possibilitar que les persones que van amb cadira de rodes puguin fer-ho sense cap limitació horària", afirma Esteve. I és que aquestes persones no poden estar més de 8 hores seguides assegudes a la cadira, ja que a partir de llavors les llagues poden aparèixer amb facilitat.

Tanmateix, una altra gran virtut d'aquest invent és el seu potencial. El 'coixí intel·ligent' es pot adaptar a qualsevol superfície i, per tant, el seu ús pot anar molt més enllà de la cadira de rodes. A banda de la seva projecció esportiva, el coixí també es podria utilitzar en pacients de postoperatoris, en gent de la tercera edat i, fins i tot, en professions que exigeixen estar assegut durant moltes hores seguides.

A partir d'ara, l'equip que ha impulsat el coixí provarà el prototip amb diferents tipus de persones perquè pugui ser útil per a tota la població. "Aviat serà un avenç a l'abast de tothom", assegura Josep Maria Lloreda, president de KH Lloreda. Tot i que encara no hi ha una data de llançament ni un preu orientatiu, els impulsors del projecte volen que el coixí es comercialitzi "al més aviat possible" i a un preu assequible per a tothom. "I si el pot produir una empresa catalana, encara millor", conclou Esteve.

stats