MALALTIES INFECCIOSES
Societat 21/08/2012

El còlera irromp a Cuba després de 100 anys d'absència

Antoni Trilla
2 min
Els experts asseguren que no cal preocupar-se si es té previst viatjar a l'illa pròximament.

El ministeri cubà de Salut va confirmar, el 29 de juliol, el primer brot de còlera a Cuba després de més de cent anys d'absència d'aquesta malaltia a l'illa. Fins ara s'han notificat oficialment 257 casos, incloent-hi 3 pacients morts a la província de Granma, a l'oest la província de Santiago de Cuba.

Les notícies provinents de Cuba sobre aquest brot s'han caracteritzat per la confusió i les contradiccions entre les dades oficioses inicials, difoses per diversos mitjans -bàsicament internet-, i les dades oficials ara confirmades. El servei de notícies independent Community Journalists Network va indicar, fa pocs dies, que les autoritats cubanes no eren capaces de controlar el brot de còlera a Granma.

Kenya González Medina, directora provincial del Centre d'Higiene i Epidemiologia, va declarar el 8 d'agost que 11.432 pacients havien estat atesos i tractats per diarrea i vòmits a Granma. És possible que hi hagi casos en altres províncies.

Orlando Díaz, director d'Higiene i Epidemiologia de Villa Clara, va manifestar a la xarxa Cubanet: "No hem declarat cap epidèmia, però la situació és preocupant. Tenim més de 7.300 casos de malaltia diarreica, amb brots localitzats que han empitjorat a causa de l'estació plujosa". És difícil saber exactament quants casos de còlera hi ha a Cuba, i sembla que l'epidèmia segueix el seu curs.

La situació, encara que diferent, té certa semblança amb la que es va donar a la Xina a l'inici de l'epidèmia de SARS fa gairebé 10 anys. En aquell temps el govern xinès no va informar degudament les autoritats sanitàries internacionals i van ser els missatges a la xarxa els que van posar de manifest l'existència d'un brot d'una malaltia respiratòria fins llavors desconeguda a la província de Guandong. Mesos després, el govern va confirmar l'epidèmia i es va llançar una alerta sanitària internacional.

Efectes sobre el turisme

El còlera és una malaltia infecciosa que es transmet per contaminació fecal d'aigua i aliments i té un tractament eficaç i senzill: rehidratació i, en alguns casos més greus, antibiòtics. Una de les possibles raons que han incidit en aquesta situació de confusió respecte a la veritable extensió de l'epidèmia de còlera a Cuba és el més que probable temor de les autoritats cubanes davant les repercussions negatives que podria tenir aquesta informació sobre el turisme, una font primordial d'ingressos per al país.

¿Ens hem de preocupar si tenim pensat viatjar a Cuba? José Muñoz, metge del servei de salut internacional de l'Hospital Clínic, indica: "Sempre és recomanable visitar un centre d'atenció al viatger abans de qualsevol viatge a zones tropicals. El risc estimat de còlera entre els viatgers és molt baix. Les vacunes disponibles contra el còlera tenen una efectivitat limitada, de manera que en general no recomanem la vacunació en viatges turístics".

En general, les mesures de prevenció habituals per evitar la diarrea del viatger són suficients per prevenir el còlera: rentar-se les mans freqüentment, consumir sempre aigua embotellada o tractada (fins i tot per rentar-se les dents), evitar el consum de gel, sucs naturals o gelats artesanals i no consumir mai aliments crus.

stats