ANY PLE D'ÈXITS DEL CINEMA CATALÀ
Societat 17/01/2011

Un collita excepcional per als Gaudí

Públic, bones crítiques i projecció internacional. La gala dels premis Gaudí servirà per celebrar l'excepcional moment del cinema català, amb una pel·lícula com a principal referent: Pa negre .

María José Gómez
3 min
Catalunya, MalagaExit

BarcelonaBufen vents d'optimisme al cinema fet a Catalunya. El 2010 ha estat excepcionalment generós en pel·lícules que han animat els espectadors a acudir a les sales, han convençut els crítics i han rebut reconeixements a festivals internacionals. Una conjunció que, malauradament, no és gaire habitual en les nostres produccions. I com a màxim exponent d'aquest estat de gràcia, una pel·lícula: Pa negre , la gran esperança blanca del cinema català. Les catorze nominacions als Goya que va rebre fa menys d'una setmana han servit per donar un nova embranzida a la pel·lícula, que s'ha reposat a quaranta sales de tot l'Estat.

En aquest sentit, la gala de la tercera edició dels Gaudí que se celebra aquesta nit no podria arribar en un millor moment. Tot apunta que la cerimònia servirà per encimbellar el film basat en dues novel·les d'Emili Teixidor, que, amb quinze nominacions, és el gran favorit de la nit. Amb aquesta profusió de candidatures (en total n'hi ha 22), Pa negre competeix a totes les categories importants: director, muntatge, guió, fotografia... i a tots els apartats d'interpretació: sembla difícil que Nora Navas (millor protagonista femenina) i Francesc Colomer (millor protagonista masculí) no s'emportin el guardó a casa.

En una de les categories reina dels Gaudí, la de millor pel·lícula en llengua catalana, Pa negre competirà amb tres films: La mosquitera , d'Agustí Vila -que ja ha triomfat en diversos festivals internacionals, com el prestigiós Karlovy Vary de Praga-; Elisa K , l'excel·lent adaptació que Judith Colell i Jordi Cadena han fet del llibre de Lolita Bosch, i Herois , dirigida per Pau Freixas. A més de millor pel·lícula, Herois opta a nou premis més, entre altres el de millor guió (d'Albert Espinosa i el mateix Freixas) i millor director. Aquesta història sobre l'amistat ambientada en uns nostàlgics anys vuitanta ja va rebre el premi del públic del Festival de Màlaga.

Èxit internacional

Buried és la tercera pel·lícula que opta a més premis Gaudí, entre altres el de millor pel·lícula en llengua no catalana -competeix amb El gran Vázquez , Los ojos de Julia i Uruguay-, millor direcció, millor muntatge (ambdós per a Rodrigo Cortés) i millor actor (Ryan Reynolds). Aquest film ha estat una de les grans sorpreses de l'any: ha recaptat més de set milions de dòlars en taquilla i va ser una de les sensacions del Festival de Sundance, la meca del cinema indie .

Qui no té cap dubte que aquesta nit s'emportarà un guardó és Jordi Dauder: el 9 de desembre del 2010 l'Acadèmia de Cinema Català va anunciar que atorgava a l'actor el premi d'honor per la seva trajectòria artística.

Gala amb moltes sorpreses

La festa de lliurament de premis -que es retransmetrà en directe a partir de les 22.30 h per TV3- se celebrarà al teatre Artèria del Paral·lel de Barcelona. I si l'any passat es va apostar per un concepte aquàtic, aquest any tant el president de l'Acadèmica de Cinema Català, Joel Joan, com el presentador de la cerimònia, l'actor Quim Masferrer, han apuntat que es tractarà d'una gala amb components tecnològics, molt poc habitual i en què abundaran les sorpreses. A més de fer gags paròdics de les principals pel·lícules nominades, la gala servirà perquè Masferrer, l'ànima de Teatre de Guerrilla, faci el seu debut com a cantant. Emulant Hugh Jackman a la cerimònia dels Oscars de l'any 2009, l'actor català interpretarà una cançó sobre l'escenari. I tot per celebrar l'any excepcional del cinema català.

stats