Societat 23/02/2012

La colonoscòpia té una alternativa igual d'efectiva

V.m.
2 min
La colonoscòpia té una alternativa igual d'efectiva

La colonoscòpia ja no és l'única tècnica fiable per detectar el càncer de còlon. Un estudi de l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Hospital Universitari de les Canàries ha pogut comprovar que l'anàlisi de restes de sang amagades a les femtes és tan efectiva com la colonoscòpia per detectar aquest tipus de càncer. Com explica el doctor Antoni Castells, un dels autors de l'estudi i director de l'Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques, "totes dues proves detecten exactament el mateix, tant en nombre de tumors com en l'estadi de desenvolupament". La prova, al contrari que la colonoscòpia, no és invasiva i la pot realitzar el pacient a casa seva recollint una mostra de femtes i enviant-les a analitzar. A l'hospital s'analitzaran, ja que poden donar senyals de l'aparició d'un tumor al còlon.

Cada any es detecten 5.600 nous casos de càncer de còlon a Catalunya, el més comú en el conjunt de la població i el que causa més morts després del de pulmó. Els tumors tendeixen a aparèixer a partir dels 50 anys, de manera que moltes comunitats autònomes tenen programes de detecció precoç. Catalunya va ser la primera que en va engegar un programa pilot l'any 2000, que actualment ja està completament implantat a la zona de l'Hospitalet, l'Hospital Clínic i l'Hospital del Mar. L'estudi servirà per corroborar aquesta estratègia (el programa es basa en l'anàlisi de sang amagada a les femtes) i, com explica el doctor Castells, "servirà perquè altres comunitats autònomes que es veuen ofegades per temes econòmics puguin engegar un programa de detecció precoç d'aquest càncer, ja que és una prova fàcil i molt més barata".

Debat sobre el mètode

L'estudi s'emmarca en el debat entre els experts sobre quin és el millor mètode per detectar al càncer de còlon: la colonoscòpia o l'anàlisi de la sang amagada a les femtes. El primer es considerava més efectiu, tot i que no és gaire agradable per al pacient i té un cost elevat. El segon és més barat i còmode per al pacient, però no estava considerat gaire eficaç, ja que es pensava que no detectava prou tumors i que donava més falsos positius (les hemorroides també poden fer que la prova doni positiu), cosa que obligava a comprovar-ho amb una colonoscòpia.

La colonoscòpia, però, ha estat objecte d'estudis recents que han desmentit l'eficàcia que se li pressuposava. Si abans es pensava que podia detectar el 90% dels tumors, el 2009 es va demostrar que només en detecta el 60% o el 70%, i que falla sobretot en els tumors que apareixen al primer tram del còlon, precisament el que en concentra més.

L'estudi s'ha fet amb la participació de 60.000 persones de vuit comunitats autònomes, entre les quals Catalunya, i es presenta avui a l'Associació Espanyola contra el Càncer, que ha cofinançat l'estudi juntament amb l'Institut de Salut Carlos III. És la primera vegada al món que es compara l'efectivitat d'aquestes dues proves i l'estudi es publicarà a la New England Journal of Medicine .

stats