AVENÇOS MÈDICS
Societat 22/01/2012

Científics catalans de l'Hospital del Mar identifiquen una causa de la resistència al tractament del càncer de còlon

Els investigadors han descrit un nou mecanisme de resistència farmacològica, una mutació en un oncogèn anomenat EGFR, que, quan apareix, causa que el fàrmac deixi de funcionar i el tumor creixi. Aquesta troballa beneficiarà un nombre important de pacients, ja que el càncer colorectal és el segon tumor més freqüent

Ara
2 min

BarcelonaMetges i investigadors de l’Hospital del Mar han liderat un estudi que descriu un nou mecanisme de resistència farmacològica en càncer. Aquest nou mecanisme consisteix en una mutació en un oncogèn anomenat EGFR, que causa resistència al tractament amb el fàrmac anomenat Cetuximab, que ataca específicament l'EGFR.

En l'estudi es demostra que aquesta mutació apareix en el decurs de la malaltia i que, quan apareix, causa que el fàrmac deixi de funcionar i el tumor creixi. Aquesta troballa beneficiarà un nombre important de pacients, ja que el càncer colorectal és el segon tumor més freqüent i Cetuximab és un fàrmac que s’utilitza habitualment per tractar aquest càncer.

A més és molt rellevant el fet que els tumors que adquireixen aquesta mutació sí que responen al tractament amb un altre fàrmac similar, anomenat Panitumumab, també disponible per a ús clínic. Això té implicacions clíniques importants, perquè obre la possibilitat a plantejar assajos clínics per confirmar l’eficàcia de Panitumumab en pacients amb càncer de còlon que deixen de respondre a Cetuximab.

Ara caldrà veure si també existeixen mutacions similars que causin resistència a altres anticossos farmacològics freqüentment usats per tractar altres càncers com el de mama. Aquest és, doncs, un mecanisme de resistència completament nou a un fàrmac molt utilitzat en un càncer amb gran incidència i amb implicacions clíniques importants en el tractament dels pacients amb aquest tipus de càncer. “El descobriment d’aquesta mutació pot explicar a nivell molecular el benefici obtingut per alguns pacients amb càncer de còlon tractats amb Panitumumab i la no efectivitat en el tractament amb Cetuximab”, explica Clara Montagut, metge adjunta del servei d’oncologia de l’Hospital del Mar i investigadora de l’IMIM, que ha liderat aquest estudi.

stats