S'ESTRENA 'NO CONTROLES'
Societat 05/01/2011

La comèdia de la humiliació segons Borja Cobeaga

Borja Cobeaga no perd el temps. Un any després de l'estrena de Pagafantas torna amb No controles , una pel·lícula que defineix tot seriós com una versió romàntica de La jungla de vidre .

Xavi Serra
2 min
Juancarlitros, Berlanga

Barcelona.L'èxit del seu anterior film va posar de manifest que alguna cosa estava canviant en el cinema còmic espanyol. Cobeaga pertany a una generació d'autors de comèdia que han renovat el panorama humorístic televisiu, però a qui encara se'ls resisteix el cinema. El director de No controles n'és l'excepció.

A la seva nova pel·lícula, un grup de passatgers d'un avió és allotjat en un hotel durant una nit per culpa d'una tempesta que fa suspendre tots els vols de l'aeroport. Sergio, el protagonista, es trobarà allà amb la seva exnòvia, a qui vol reconquerir, i també amb un humorista amateur, Juancarlitros, un amic de l'escola que s'adjudica per iniciativa pròpia la missió d'aconseguir que Sergio i la seva ex tornin a estar junts.

Entre Berlanga i... Los Planetas?

L'humor de Cobeaga és tan deutor de referents anglosaxons com de la tragicomèdia italiana i espanyola. Berlanga i Ferreri es donen la mà amb els germans Farrelly en un cinema en què sobretot destaca el protagonisme del costat més amarg i patètic de l'ésser humà. Amb un somriure. "Es que a mi anar al cinema a veure gent que s'ho passa millor que jo no m'agrada -assegura el director-. Del patetisme, en canvi, sorgeix un tipus de comèdia molt interessant, que no saps si et fa riure o plorar, en el límit de la vergonya aliena. A més, si parteixes d'un personatge a qui les coses li van molt malament, sempre tens marge de millora".

Cobeaga es va trobar amb un còmplice inesperat per donar el toc final a la pel·lícula: el cantant del grup Los Planetas. "Es veu que a Jota li agrada molt Pagafantas , així que tot i que no ho acostumen a fer, el grup ens va cedir per a la banda sonora una cançó ( Segundo premio ) , una gran sort, perquè m'anava perfecte per als crèdits inicials".

Juancarlitros Superstar

A diferència de Pagafantas, a No controles el protagonisme està repartit entre els personatges principals i secundaris, però de seguida un del segon grup roba totes les escenes. Juancarlitros, que interpreta Julián López, ja és una estrella de la xarxa abans de l'estrena, i els seus vídeos d'acudits dolents (humor horribilis) tenen milers de descàrregues, una campanya viral que han engegat els mateixos responsables de promocionar la pel·lícula, conscients del magnetisme del personatge. Ara, per trobar exemples d'acudits dolents Cobeaga explica que no va caldre fer gaire voltes. "Diego San José, el guionista de la pel·lícula, va entrar a Google i va escriure «foros» i «acudits». L'univers que va descobrir aleshores encara l'aterreix. Té un trauma post-Vietnam dels acudits tan horribles que va trobar. A la pel·lícula, però, no hem fet servir els pitjors. I alguns, fins i tot, m'agraden". López confessa que li agradaria repetir el personatge més endavant. "És una cosa que no passa gairebé mai al cinema espanyol. Si ho fa Santiago Segura, per què nosaltres no?"

stats