La vaga del metro fa caure un 25% el nombre de viatgers

Durant les dues primeres hores la situació ha estat de "tranquil·litat", segons TMB, i només s'han hagut de regular els accessos de La Sagrera i Sagrada Família

La nova jornada de vaga del metro de Barcelona ha fet caure un 25% els passatgers entre les 8 i les 9 del matí, segons Transports Metropolitans de Barcelona, que defineix la jornada de "tranquil·litat". Entre les 17.45 i les 20.00 hores tornaran a circular la meitat dels trens i entre les 8 i les 9 del vespre, el 30 per cent. Demà es repetiran les aturades.

Segons TMB, durant la primera franja d'afectacions, l'afluència de passatgers ha estat inferior "a la d'un dia feiner" i només s'han hagut de regular els accessos a les estacions de La Sagrera (L1 i L5) i Sagrada Família (L5) entre dos quarts de nou i les nou del matí, "per evitar situacions de risc" i que se "superés" la capacitat de les andanes. 

Transports Metropolitans assegura que "les dades provisionals indiquen que una bona part dels usuaris coneixien la previsió d'alteracions i han avançat o retardat l'hora del desplaçament". Per exemple, entre les 5 i les 8 del matí, en canvi, el passatge ha estat " lleugerament superior" al d'un altre feiner.

El comitè d'empresa del metro ha convocat aquestes dues jornades de vaga coincidint amb la fira Alimentaria, que se celebra des de dilluns al recinte Gran Via de Barcelona. Es tracta de la quarta protesta dels treballadors de TMB durant un gran esdeveniment a Barcelona, després de la  vaga de metro i autobús que hi va haver durant el Mobile World Congress (MWC) de dos dies i el partit del Barça-Madrid.

Els treballadors demanen a Colau que intervingui "urgentment"

El sindicat majoritari dels treballadors del metro, CGT, ha xifrat en un 90% el seguiment de la vaga al matí i ha celebrat que la jornada hagi transcorregut "sense incidents ni aglomeracions". De cara a dimarts, el sindicat ha convocat una manifestació a les 10.30 a Plaça Urquinaona, que finalitzarà el seu recorregut a les 12 hores a Plaça Sant Jaume, on els treballadors registraran un text a l'Ajuntament on demanen a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, intervenir "urgentment" en el conflicte per tal de resoldre'l.

En aquest document, el comitè d'empresa retreu a TMB que, des que va passar el Mobile World Congress, "l'empresa s'ha negat a seure's a la taula de negociació sempre que existeixi una convocatòria de vaga", tot i que Colau els va assegurar – després d'una sonada rectificació– que tenien tot el dret a convocar-les.

TMB ha recomanat utilitzar transports alternatius al metro durant les aturades de tots dos dies perquè considera que la vaga afectarà "considerablement" el funcionament del metro. Els serveis mínims decretats per la Generalitat es traduiran en un temps d'espera d'entre 6 i 8 minuts al matí i d'entre 8 i 10 minuts a la tarda. Entre les 20.00 i les 21.00 h l'interval pot arribar als 16 minuts.

Demà es repetiran les aturades. La circulació serà del 30% des de les 09.00 fins a les 15.00 h i des de les 22.00 fins a la mitjanit. L'interval de pas de trens serà d'entre 10 i 16 minuts al matí i de 23 a 33 minuts a la nit.