Societat 14/06/2018

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Ferran López, renuncia a dirigir el cos

El conseller d'Interior accepta la renúncia i la policia catalana queda en mans del director general Andreu Martínez

Enric Borràs
3 min
Ferran López saludant el conseller d'Interior, Miquel Buch, ahir, en la junta de seguretat local de Barcelona

BarcelonaEl conseller d'Interior, Miquel Buch, ha acceptat aquest dijous la renúncia que li va presentar fa deu dies per escrit el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Ferran López. La conselleria d'Interior ha comunicat avui que el cos queda ara en mans del director general de la Policia, Andreu Martínez, que té directament per sota seu el comissari en cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, Miquel Esquius, i el comissari en cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central, Joan Carles Molinero. Tots dos continuaran dirigint, com a mínim per ara, les unitats operatives dels Mossos.

López volia deixar el lideratge dels Mossos perquè havia acceptat encapçalar-los de manera provisional després de la destitució de Josep Lluís Trapero. "Vaig rebre l'oferiment del ministeri de l'Interior de fer-me càrrec de la direcció del cos, oferiment que vaig acceptar assumint la responsabilitat que suposava la meva posició en l'estructura jeràrquica del cos en aquell moment", va dir López a l'escrit de renúncia que va fer arribar al conseller Buch, deixant clar que havia assumit la tasca tan sols perquè era el segon de Trapero i creia que li pertocava fer-ho.

El comissari López tenia clar que assumia la direcció del cos a causa de la destitució de Trapero imposada pel govern espanyol a través de l'aplicació de l'article 155 i amb una decisió comunicada al BOE la matinada del dissabte 28 d'octubre. Mariano Rajoy havia evitat anunciar aquesta destitució tot just el vespre abans, a la compareixença en què sí que va dir que feia cessar el conseller d'Interior, Joaquim Forn, el secretari general del departament, Cèsar Puig, i el director dels Mossos, Pere Soler, el càrrec polític que tenia just per sobre Trapero.

"Des del primer moment vaig explicar que aquesta acceptació del càrrec era temporal i limitada al període que s'obria amb la nova dependència governativa que, des d'aquell mateix dia, operava sobre la nostra organització", va explicar López fa deu dies a la carta al conseller. "La constitució d'un nou govern a Catalunya i, com a conseqüència, l'assumpció de les competències en matèria d'interior per part del departament que vostè dirigeix, posen fi a aquesta temporalitat", va afegir el fins ara comissari en cap per explicar perquè renunciava a ser-ho.

Ara, segons fonts del departament d'Interior, el conseller Buch ha encarregat a Andreu Martínez i el seu equip que analitzin "l'actual estructura" de la policia catalana i "les seves dinàmiques de funcionament" per "proposar, si escau, les mesures necessàries per reforçar i adequar l’organització policial amb la finalitat de garantir el millor servei a la societat catalana". O sigui: el director general ha de decidir si cal fer o desfer nomenaments a la jerarquia de la policia catalana i, segons fonts d’Interior, no té cap termini definit per fer-ho, no hi ha pressa. Mentre no ho faci i el conseller no nomeni un altre cap dels Mossos d'Esquadra, els comissaris en cap Molinero i Esquius són els principals comandaments del cos.

Buch ha pres aquestes decisions després de reunir-se amb López, Trapero, el president –Quim Torra– i els màxims comandaments de la policia catalana. El conseller "ha expressat al comissari López la seva comprensió respecte a les raons que han motivat la seva renúncia i li ha agraït els serveis prestats en una etapa especialment complexa". També li ha fet saber que continua comptant amb ell.

stats