LA DANSA CLÀSSICA, DEUTE PENDENT
Societat 19/01/2011

La companyia d'Ángel Corella anirà a Figueres

El trasllat de la companyia de dansa clàssica d'Àngel Corella a Catalunya està embastat. Figueres ja es prepara per acollir l'escola-residència dirigida pel ballarí i demana la complicitat de la Generalitat.

Laura Serra
3 min
Catalunya, Generalitat

Barcelona.La companyia Corella Ballet podria traslladar-se de Castella i Lleó a Catalunya aquest mateix 2011. Amb aquest horitzó treballa l'alcalde de Figueres, Santi Vila, que ha confirmat a l'ARA que la capital de l'Alt Empordà espera acollir la prestigiosa companyia de dansa clàssica i la seva futura escola-residència. Dilluns Ángel Corella obria la porta a abandonar la seva actual seu a Segòvia, a La Granja de San Ildefonso, per viatjar a una ciutat "culturalment de les més avançades del món". "Barcelona i Catalunya es mereixen una gran companyia de dansa clàssica", afirmava el ballarí, i tot seguit reconeixia que hi havia hagut converses per establir-se a Catalunya. "Un mai no desisteix, sempre tenim aquesta esperança i el govern acaba de canviar".

L'alcalde Santi Vila ha anat més enllà i s'ha marcat aquesta tornada com un repte per a aquest any: "És un projecte molt important que estem gestant des de fa dos anys en contacte permanent amb la família Corella, però és un projecte que implica diverses bandes: Figueres, Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Té una dimensió que a la ciutat de Figueres tota sola li va gran". Vila assegura que el canvi de govern i el nomenament de Ferran Mascarell com a conseller ha aplanat el camí. Des de la conselleria de Cultura també han confirmat que Mascarell té la intenció de reunir-se amb el ballarí madrileny.

Amb una trajectòria professional impecable, l'any 2001, en el seu punt àlgid, Ángel Corella va decidir establir la seva fundació a Barcelona, "a Catalunya i per a Catalunya", recalca ell, per posar les bases d'una companyia pròpia i una escola de dansa clàssica superior. Llavors semblava clar que el projecte tindria seu catalana, a Sant Feliu de Guíxols, on el ballarí té la segona residència, però com que no va trobar els suports polítics, econòmics (ni públic ni d'espònsors privats), ni professionals necessaris es va exiliar a Segòvia, tant per les condicions econòmiques que li oferia la Junta de Castella i Lleó com per la proximitat amb Madrid.

Però un cop fet l'esforç de consolidar el Corella Ballet a nivell internacional en només tres anys, l'ajut de la Junta castellana es queda curt. Aquest 2011, a més, els han amenaçat amb retallades pressupostàries. Per Corella, 110.000 euros per un pressupost anual de 3 milions no compensen el peatge segovià. Per això, l'opció del trasllat a Catalunya per fundar-hi l'escola és més viable que mai, i Figueres només és a 140 quilòmetres de Barcelona.

Un auditori en construcció

"Corella té molt clar i molt treballat un pla estratègic que diferencia la part acadèmica i la companyia, què aniria a Barcelona i què a Figueres", apunta Santi Vila. El mateix Corella va afirmar dilluns a l'ARA que tenien la intenció de buscar una ciutat fora de la capital per instal·lar-hi l'escola, amb la condició indispensable que tingués un teatre. Vila remarca que a Figueres ja hi ha el teatre El Jardí, de mil localitats, i que aquest gener comencen les obres d'un auditori de mitjà format a l'antiga església del convent dels Caputxins. La sala serà polivalent i tindrà capacitat per a unes 300 persones. La primera fase costarà 1,3 milions d'euros. "El projecte ja està licitat i estarà llest d'aquí un any i mig, i no l'hauríem fet si no tinguéssim aquesta expectativa. L'únic problema és la hisenda de la Generalitat, que limita les nostres expectatives", es lamenta Vila.

Corella diu que buscarà el "millor postor" per tirar endavant el projecte: "El nostre somni és tenir teatre propi i fer tres produccions de repertori clàssic i tres ballets de neoclàssic a l'any". Figueres podria entrar al mapa de la dansa clàssica.

stats