"La compra legal fa ciutat": Barcelona acorrala el 'top manta' amb una campanya de suport als comerciants

L'Ajuntament repartirà 7.000 cartells per alertar els turistes que la venda i la compra ambulant està prohibida

El 'top manta' no és només un problema de seguretat sinó de competència deslleial, d'ocupació de l'espai, d'imatge de la ciutat i de cronificació de la pobresa. Així ha definit aquest divendres el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el conflicte que des de fa una setmana ha posat l'Ajuntament de la ciutat al bell mig de la polèmica. Després de desplegar un centenar d'agents de la policia per "saturar" els punts calents de venda ambulant i evitar que el 'top manta' s'instal·li als carrers, ara el govern municipal vol desincentivar l'interès dels compradors, especialment dels turistes, amb  una campanya per "promoure el comerç legal de la ciutat". 

"Quan compres al comerç legal, fas ciutat" és el lema que el consistori ha triat per dissuadir de l'adquisició de productes de la venda ambulant. A partir d'aquest divendres es repartiran 7.000 cartells i díptics publicitaris als comerços, hotels i instal·lacions públiques, com ara les oficines d'informació turística, per alertar els possibles compradors que a Barcelona "no està permesa ni la venda ni tampoc la compra en establiments no autoritzats", en paraules de Collboni. El servei de megafonia de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) també advertirà els passatgers de les "conseqüències" de comprar al 'top manta' en català, castellà, anglès i francès. Per exemple, l'ordenança de convivència de la ciutat preveu sancions de fins a 500 euros per aquells que venen o compren de forma il·legal. 

"S'ha de fer més, i no només en matèria de seguretat sinó també en conscienciació ciutadana", ha dit Collboni. El socialista ha assegurat durant la presentació de la campanya que el govern municipal té el "compromís de preservar l'espai públic per a tots i totes" i fomentar el compliment de les normes de convivència bàsiques. En aquest sentit, l'Ajuntament ha defensat que el model de ciutat depèn del comerç –Barcelona té més de 60.000 negocis–, i que aquest ha de ser sempre "legal". Per això, ha destacat la feina dels restauradors "que respecten lleis i paguen impostos, alhora que generen riquesa per a la ciutat". 

El sector del comerç, que també ha participat en la presentació de la campanya, ha agraït "l'esforç i la disposició" de l'Ajuntament per solucionar un conflicte que els afecta en primera persona. "Creiem que anem per bon camí", ha apuntat el portaveu de la plataforma comercial Barcelona Obert, Gabriel Jené, que ha assegurat que el sector els dona suport "per restablir l'ordre a la ciutat". 

Reunió amb els manters

Sobre la possibilitat de reunir-se amb el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, que ha convocat per aquest un divendres una manifestació contra el "racisme institucional" que -denuncien- s'ha agreujat amb el macrodispositiu policial al Port Vell, Collboni ha assegurat que el govern està "obert" a dialogar, però sempre que la conversa s'emmarqui en "la legalitat de Barcelona" i en termes de comerç i inserció laboral. 

La tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha avançat que properament es reuniran amb els manters "per tenir accés a totes les seves demandes, conèixer amb deteniment la seva situació i oferir alternatives". El govern, a més, ha apuntat que es duplicaran els esforços pressupostaris per oferir una via regulada i legal als manters i a la resta de col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Els dos partits que comparteixen govern municipal -comuns i socialistes- estan d'acord que "cal adequar les normes" a les necessitats de les persones i "posar tots els esforços per canviar" la Llei d'Estrangeria, que dificulta que els venedors ambulants - la gran majoria d'ells sense permís de residència i treball- puguin regularitzar la seva situació i abandonar el carrer. 

Ataquen la seu de Pimec amb pintades de suport als manters

Un grup d'encaputxats ha atacat aquest divendres de matinada la seu de la patronal Pimec amb cops de martell i pintades de suport al manters, amb les frases "Más manteros, menos maderos' i 'Solidaritat amb manters'. En un comunicat, la patronal ha assenyalat que "sempre ha defensat la venda legal vetllant pels interessos del sector del comerç" i ha assegurat que Pimec és una "entitat compromesa amb la integració".

Més continguts de